Fristen för de olagliga bryggorna har gått ut Foto: SVT

Bryggjakten går vidare

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet gick fristen ut för att ta bort olovliga bryggor längs den västra älvådran i Karlstad. Tomterna går inte ner till älven, så bryggorna är byggda på kommunal mark och stranden ska vara tillgänglig för alla Karlstadsbor, menar Karlstads kommun.

– Det har tagit lång tid att få det här färdigt, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör i Karlstads kommun.

– Bryggorna har funnits där lång tid. Det finns också en hel del juridik i det här och en hel del känslor. Så det är viktigt att vi får en bra lösning till slut.

– Jag tror vi har funnit en bra lösning med de båda bryggföreningarna på Romstad och Sommarro. Vi kan spara några bryggor och också låta allmänheten få tillträde till dem.

Tio bryggor ska finnas kvar

De flesta av de olovliga bryggorna är nu rivna, ett 30-tal på Romstad och tio på Sommarro. Kvar i älvfåran ska finnas tio bryggor, som kommunen ska driva ihop med de två nystartade bryggföreningarna.

Resten av bryggorna ska bort, men juridiken kräver olika metoder. Ett tiotal bryggor med kända ägare hamnar hos Kronofogden. Tjugo bryggor på södra Romstad har avtal och kan vara kvar till dess avtalet löper ut 2021. Övriga bryggor, som inte har någon känd ägare betraktas som hittegods. Det rör sig om cirka 25 stycken.

Fler områden ska kontrolleras

– Vi har hittat dem och de finns på kommunal mark. Polisen får utreda och hittar de ingen ägare återgår bryggorna till upphittaren, som är kommunen. Så då kan vi förfoga över dem som vi vill, och riva bryggorna, säger kommunens teknik- och fastighetsdirektör Per-Anders Bergman.

Karlstad kommuns arbete med bryggsanering fortsätter nu till Råtorp, Färjestad, Sundsta och Tormestad längs Klarälven och dessutom Lambergstjärn och Mariebergsviken. Bara i älven har det funnits 150 bryggor, som inte varit lovliga utan byggda på kommunens mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.