Tomten är på 2 500 kvadratmeter Foto: SVT

Bunker i Torsby såld

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges säkraste fastighet? Så stod det i annonsen när en bunker i Torsby kom ut på fastighetsmarknaden i höstas. Nu är den såld.

– Det är nog det konstigaste jag har sålt, säger mäklaren.

Ett bergrum på 90 kvadratmeter, utrustat med såväl med kommunalt vatten och avlopp som porttelefon och nödutgång. Tomt på 2.500 kvadratmeter ingår. Denna något udda fågel på fastighetshimlen har sedan i september varit till salu i närheten av skidtunneln i Torsby. Nu ska nya ägaren snart ta över.

– Jag kan inte gå in på några detaljer om köparen eller vad bunkern ska användas till, säger mäklaren Anders Mattson.

Vill använda som bostad

Många spekulanter har funnits på bergrummet men det har rått en viss förvirring kring vad man kan använda fastigheten till.

– Många har velat använda den som bostad eller hyra ut som vandrarhem – men alla dessa har jag hänvisat att kolla med kommunen för det är ju regler som gäller för hur man får använda en sådan här byggnad.

Bunkern har tidigare använts av Civilförsvaret som sambandscentral och det är också liknande verksamhet man tillåts använda den till i dag.

– Passande verksamhet skulle kunna vara säker förvaring, datahantering skulle också kunna funka, säger Mattson.

Säkert för preppers?

Senast fastigheten var till salu var år 2014 och när den nu åter var ute till försäljning var det en grupp där spekulanterna var färre än vad mäklaren hade förväntat sig.

– Preppers. Sådana som förbereder sig för jordens undergång. Det har varit några preppers och kollat men inte alls så många som jag hade trott.

Utgångspriset låg på 550.000 kronor och även om mäklaren inte kan avslöja slutpriset så säger han att det gick för mer än så.

Udda objekt

Är man mäklare i nordvärmland låter det som man får vara beredd på att också sälja en del udda fastigheter. Anders Mattson har sålt både konstiga industrifastigheter på avlägsna platser och lyxvillor mitt i skogen. Men bunkern toppar nog ändå listan över mäklarens konstigaste säljobjekt.

– Jo, det är nog det konstigaste jag har sålt. Men det är spännande – man stöter på mycket roligt i den här branchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.