Byggde egen alpin hopp-park i trädgården

Publicerad

Inför den snöfattiga julen 2017 byggde 15-åriga Lukas Jonsson i Årjäng en egen snökanon för att kunna träna längdskidåkning hemma i trädgården. I år har han tagit snö- och skidintresset snäppet längre och byggt en egen hoppark.

Snö och vintersport ligger Lukas Jonsson varmt om hjärtat, så varmt att han tillbringade delar av den heta sommaren som gick med att konstruera en egen skidlift.

– Den är byggd av en elmotor från en ventilationsfläkt som jag skruvat och grejat med. Den går jättefort och jag får upp enorm fart så därför behöver jag ingen nedförsbacke, förklarar Lukas Jonsson.

80 meter lång

Och någon nedförsbacke finns det heller inte i familjen Jonssons villaträdgård. Den nybyggd hoppbanan sträcker sig i två riktningar längs den 80 meter långa liften och den har tagit sina timmar att bygga.

– Först gjorde jag snön och det tog cirka 90 timmar, sedan lånade jag en hjullastare och körde ut snöhögen, det tog ungefär 19 timmar.

120 000 liter vatten

Banan består av åtta gupp och fyra hopp som han format själv av konstsnön med spade. Till snötillverkningen har han räknat ut att det gått åt mer än 120 000 liter vatten. Som tur är blev det tillslut som han tänkt sig och den unge konstruktören och byggaren Lukas Jonsson skiner som en sol efter en provåkning framför vår kamera.

– Jag är jättenöjd, det är kul att allt fungerar.

Kommer folk stå i kö nu för att få prova?

– Jag vet inte, vi får se om jag ska skaffa liftkort, säger han och skrattar.

Alltid något på gång

I familjen Jonssons trädgård finns förutom hoppbanan ett längdspår som Lukas dragit men också höghöjdsbana med en Zipline som Lukas har byggt och frågan är om inte tomten börjar bli för liten för Lukas uppfinningsrikedom, för det här är killen som alltid har något projekt på gång.

– Jag håller på och grejar med lite allt möjligt i garaget, vi får se om jag drar igång med något mer större projekt.

Kan du avslöja vad det handlar om?

– Inte riktigt, vi får vänta och se, säger han och lämnar oss med en lite cliffhanger inför vad som komma skall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer