Gruvöns bruk i Grums Foto: SVT

Byggföretag stäms på åtta miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Ett byggföretag som byggde ställningar till bygget av den nya pappersmaskinen vid Gruvön i Grums har stämts till Arbetsdomstolen av fackförbundet Byggnads bland annat för att ha brutit mot arbetstidslagen och åsidosatt tecknade kollektivavtal.

Byggnads kräver åtta miljoner kronor i skadestånd från byggföretaget som har varit en underentreprenör till en underentreprenör vid pappersmaskinbygget vid Gruvön.

Byggnads hävdar att företaget tidigare under året systematiskt har äventyrat de yrkesarbetandes hälsa genom att bland annat bryta mot arbetstidslagen och åsidosätta tecknade kollektivavtal. Därför yrkar Byggnads på åtta miljoner kronor i skadestånd.

”Ett omfattande fusk”

– När vi har granskat det här företaget på arbetsplatsen i Grums har vi sett att det har skett ett omfattande fusk, lönedumpning och rena olagligheter. Det här ska inte behöva hända en enda arbetare på svenska byggen. Nu sätter vi ner foten mot de ojusta villkoren och tar entreprenören till arbetsdomstolen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter Värmland har sökt företrädare för byggföretaget men ännu utan att lyckas.

Ska ha känt till problemen

Byggnads säger att de påpekat för Billerud Korsnäs att företaget var oseriöst redan i samband med upphandlingsförfarandet.

– Vi arbetar bara med schyssta företag som håller sig till reglerna. Det aktuella företaget som nu är stämt undersökte vi innan vi inledde ett samarbete med och fann inga oegentligheter, Louise Wileen – Bjärke, presschef Billerud Korsnäs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer