Agnes Kjellbom, Emilia Johansson och Alicia Lindblom är några av ortens unga som längtar efter att få testa aktivitetsparken. Foto: SVT

Byggstart för aktivitetspark i Väse

Uppdaterad
Publicerad

En för Värmland unik aktivitetspark ska nu byggas i Väse.
– Det blir en skatepark, parkouranläggning, downhillbana och låghöjdsbana med nio stationer, säger Janne Ståhl, som varit drivande i projektet.

Efter flera års kamp med finansieringen är man nu redo att sätta spaden i backen.

– Det här kommer bli en unik park mitt ute i naturen. Det finns ingen motsvarighet i närheten så den kommer nog locka folk från hela Värmland, säger Janne Ståhl.

Fredrik Jansson och Jan Ståhl från byalaget Väses framtid visar skissen på aktivitetsparken som nu ska bli verklighet.

Initiativtagaren till anläggningen är Janne Ståhl, en 71 årig väsebo. Själv kanske han inte blir den flitigaste besökaren i parken, hans drivkraft är att  skapa något för de unga på orten. Låghöjdsbanan med nio stationer ska även anpassas så att några stationer kan utföras av de som sitter i rullstol.

– Jag vill att ungdomar ska ha alternativ och kunna hålla på med olika fritidsaktiviteter utomhus i fin miljö.

I veckan beslutade styrelsen i Väse framtid att starta upp bygget och på torsdagen visades ritningarna upp för allmänheten i samband med Väse marknad.

Kostar 4,3 miljoner

4,3 miljoner kronor kostar anläggningen. Allmänna arvsfonden har bidragit med 2,8 miljoner kronor, Värmlands idrottsförbund med 400 000 kronor, Lieder (EU-pengar) 800 000 kronor, Karlstads kommun 100 000 kronor, dessutom har privatpersoner sponsrat projektet.

– Jag har jobbat i 2,5 år med att få till finansieringen och nu har det äntligen lyckats efter mycket krångel med blanketter och byråkrati, säger Janne Ståhl.

Förväntansfulla tjejer

Förhoppningen är att aktivitetsparken ska stå klar i september. Kompisarna Agnes Kjellbom, Emilia Johansson och Alicia Lindblom är några av ortens unga som längtar efter att få testa den. De lockas mest av låghöjdsbanan och parkourdelen.

– Jag tycker det är coolt att det kommer till Väse som inte är så stort, säger Agnes Kjellbom.

Tjejerna tycker inte att det finns så mycket att hitta på i Väse idag och tror att parken kommer ändra på det.

– Jag tror jag kommer vara där jätteofta, säger Emilia Johansson. 

– Och jag tror det kommer komma mycket mer folk hit till Väse nu, säger Alicia Lindblom. 

Tävlingsplaner

Det finns planer på att arrangera tävlingar i skate och downhill som kan locka folk även utanför länet till parken.

– Bryggeriet i Malmö som ska bygga skateparken har en idé om att ordna en stor tävling nästa sommar. Då kanske vi får se skateboardåkare från eliten i lilla Väse, säger en förhoppningsfull Janne Ståhl. En annan förhoppning han när är att det blir Prins Carl Philip, tillika hertigen av Värmland som klipper bandet vid invigningen i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer