Foto: SVT

C och MP vill öka livsmedelsproduktionen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Lantbrukarnas riksförbund är Sverige bara självförsörjande på socker, mjöl och morötter. Och frågan om hur stor självförsörjningsgrad Sverige ska ha fick Miljöpartiet och Centern svara på under en debatt i Säffle i dag.

Fram till tidigt 1990-tal var Sverige i princip självförsörjande på baslivsmedel. Det var inte mer än drygt 10 procent av maten vi åt som importerades. I dag är varann tugga som sväljs importerad. En majoritet av riksdagspartierna har ställt sig bakom regeringens livsmedelsstrategi som bland annat syftar till att öka den inhemska livsmedelsproduktionen.

– Utgångspunkten är att vi ska producera så mycket som möjligt i Sverige. Vi vill öka livsmedelsproduktionen i hela landet och vi behöver göra det. Hur sårbart det är har vi sett under sommaren, säger Daniel Bäckström (C).

Hur ska det gå till då?

– Det handlar om att skapa konkurrensvillkor som är lika för svenska producenter som för europeiska, att sänka utgifter och avgifter för den enskilde och att ha en långsiktighet som gynnar det svenska jordbruket.

Centerpartiet sätter inte några siffermål för hur stor den svenska livsmedelsproduktionen ska vara. Miljöpartiet har dock som mål att öka produktionen från dagens cirka 50 procent av konsumtionen till 80 procent. Men de vill ta en annan väg än Centern mot en ökad inhemsk matproduktion.

– Vi ser flera åtgärder framför oss. Den viktigaste är att den mat som köps av skolor, förskolor och annan offentlig verksamhet ska vara producerad utifrån svenska miljö- och djurskyddshänsyn. Sedan vill vi öka stödet till dem som producerar ekologiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.