Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cannabisrättegången inställd för andra gången

Cannabisrättegången inställd för andra gången – misstänkt är försvunnen

Publicerad

För andra gången tvingas Värmlands tingsrätt ställa in rättegången mot de två män som bland annat misstänks för omfattande cannabisodling i en fastighet i Brattfors.

Orsaken är att en av de huvudmisstänkta, en 35-åring som tidigare varit verksam i krogbranchen inte gått att nå sedan han släpptes ur häktet våren 2017. Polisen tror han befinner sig i Spanien.

– De borde aldrig ha släppts ur häktet, men det berodde på långa väntetider hos NFC, säger polisen Mathias Falknäs.

Det var efter en tids spaning som polisen slog till mot fastigheten i Brattfors i mars 2017. Där fann man en omfattande cannabisodling på övervåningen med 96 plantor, av vilka man kunde framställt 10 kilo cannabis enligt åtalet. Polis och åklagare tror också att det fanns planer på fortsatt odling och försäljning. Två män 35 och 41 år gamla från Karlstad greps och häktades bland annat för grovt narkotikabrott. 35-åringen nekar till brott, medan 41-åringen som ägde fastigheten delvis erkänner brott och säger att han odlat för eget bruk.

– Min huvudman har i förhör erkänt och han vill gärna att ha det här avgjort för att kunna gå vidare, säger 41-åringens advokat, Göran Witt-Strömer.

Släpptes på grund av lång väntetid på tekniska provsvar hos NFC

När polisutredningen var klar så när som på några teknsika provsvar från NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping, släpptes de två ur häktet.

– Vi hade bara att vänta in svar på fingeravtryck och DNA från NFC, men de svaren skulle vi inte få förrän efter sommaren och då bedömdes det som inhumant att ha dem sittande. De släpptes därför och nu ser vi resultatet av det, säger Mathias Falknäs.

Åklagaren vill utfärda en europeisk arresteringsorder

Åkagare Per Svensson kommer nu begära 35-åringen häktad i sin utevaro på grund av att han anser att 35-åringen håller sig undan. Om han häktas av tingsrätten kan kan åklagaren utfärda en europeisk arresteringsorder för att få mannen gripen och utlämnad till Sverige.

Rättegången som skulle ha avgjorts redan i januari omfattar även ett försök till grovt bedrägeri. 35-åringen och två andra män står åtalade för att medvetet ha krockat en lyxbil i syfte att få ut försäkringspengar.  

SVT har utan framgång sökt 35-åringens advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer