Foto: TT

Chatt: Dela dina tankar om skolmat och elevers valmöjligheter

Publicerad

På Nordic International School i Karlstad får eleverna själva välja skolmat, och detta genom en app i telefonen. Är detta ett bra sätt för att få barn att äta bättre i skolan och kan det bidra till minskat matsvinn? Dela dina tankar, synpunkter och funderingar i SVT Nyheter Värmlands chatt.

En app där elever själva får välja mat, är det ett bra sätt att få barn att äta mer i skolan?

Hohelolenona • Vi som arbetar betalar för skolmaten via skatten så det är en respektfull tanke att våra barn kan få skippa blodpudding eller annat som de kväljs av.
Mycket klokt tänkt, jag kan betala för en lunch jag valt och tycker att barnen ska få samma möjlighet då jag även pröjsat deras lunch.

Super, tummen upp 👍

M • Ju "bättre" mat eleverna får så resulterar det i mer matsvinn. Eleverna vet att detta är gott och tar för sig mer än dom inser att dom kommer orka äta upp som senare hamnar i sopkorgen.
Så ser det ut i stort sett på varje skola matavfallspåsen ökar markant i vikt när det är ex tacos, pannkaka, hamburgare, chuckennuggets mfl

Sofia Nordell Mitt Käk • Va roligt att läsa alla era kommentarer! Det är jag som tagit fram konceptet Mitt Käk och det är som Pinchos, det finns en app, bild, färdiga recept och alla rätter är näringsberäknade. Ett färdigt koncept som jag spenderat 4 år på att ta fram ihop med elever i Sundsvall. Allt provlagas och testas på dom innan vi lägger in det i konceptet. Målet är att alla ska hitta något att äta och tillsammans ska vi minska matsvinnet. I de matsalar vi tagit över eller sålt licensen har matsvinnet minskat med minst 50% och närvaron bland våra gäster har ökat med 15% i snitt. Det blir inte dyrare för när vi får en förhandsorder så lagar vi rätt mängd från början. När vi dessutom lagar välsmakande rätter så äter man upp maten och därmed slänger mindre. Jag har en lägre kostnad per serverad portion nu än innan jag utvecklade konceptet. Kommunala skolor skull också kunna ha detta och komma undan billigare. Det kan jag bevisa. 9000 elever äter varje dag från Mitt Käk runt om i Sverige. Rektorerna återkopplar nöjdare elever, föräldrar och pedagoger. Samhällsnytta, miljönytta och ekonomisk nytta i en enda tjänst. 👍

Vad lär vi ut? • Vad är det vi lär barnen när det går att välja mat varje dag?

Monika • Ät eller var hungrig!! Jävla curlingsamhälle!

Maten och samtalet • När ska man lära sig nya smaker om inte i skolan? Därför viktigt att äta den lunch som serveras den dagen. Sedan är det viktigt med hur maten serveras och att matsalen är trevlig. Och att det inte är för många där samtidigt. Viktigt att både kunna prata och lyssna till varandra. Innan eleverna går in till matsalen finns handtvättfat, på rad med rinnande vatten. Alla skolans elever sitter till bords halva lunchen. Man får aldrig slänga i sig maten på några minuter. Alla måste också välja ett glas mjölk eller vatten till maten. Den andra halvan av lunchrasten är barnen ute på skolgården för olika aktiviteter. Sen ringer klockan in.

Man börjar i 1:a klass och sedan är det faktiskt inte några problem.

Carola • Vilken bra idé! Man kan tycka vad man vill om att barnen får bestämma själva, men det borde ju bli bättre i längden och minska matsvinnet avsevärt. Hoppas att fler skolor inför systemet!

P.S. • Bra initiativ men tror att det blir alldeles för komplicerat i köket att laga fler och fler måltider och trorligen kommer kostnader att stiga. Har själv kontakter i en sånt där kök som lager mat till skolor och dom har möte efter möte över hur man kan spara pengar. Det här kan funka men tror då att föräldrarna ska lägga in en slänt också för de är deras egna barn som trivs av detta.

Elof • Låter fantastiskt. Att servera mat som inte går att äta bara för att "det var så när jag gick i skolan" låter mer som hämndbegär än ett vettigt argument. Jag minns hur trött man var när man inte åt vettig lunch och det handlar väl om att barnen ska orka lära sig nåt.

Gör skolmaten bra igen • Klart ett steg mot rätt håll. Läste någon som nämnde att alla kanske inte har en mobiltelefon. Tror inte det är ett stort problem, och skolor har oftast wifi, men de skulle nog kunna göra det på webben istället för en app.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.