I Värmland ökar narkotikabruket bland barn och unga. Foto: SVT

Chatt: Vilka åtgärder tycker du behövs för att minska narkotikamissbruket?

Uppdaterad
Publicerad

Det tar bara några minuter att få tag i droger, berättar missbrukare som SVT Nyheter Värmland pratat med. I Värmland larmar nu polis och organisationer om att användningen av narkotika bland barn och unga ökar. Vad tycker du ska göras för att vända trenden?

Vilka åtgärder tycker du behövs för att minska narkotikamissbruket?

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten för den här gången. Tack för att ni delade med er av era tankar.
/Redaktionen

Mano • Det verkar inte funka på nåt vis. Det enda är å vilja sluta alena. Tack för ordet

Mr X • nollvisionen är ju helt körd 50 år av tvång , titta mot portugal och nederländerna.

Fredrik Sparf • Vi måste:
1. Sluta jaga & stigmatisera brukare.
2. Minska människors kontakt med kriminella.
3. Satsa mer på skademinimering. (brukarrum/sprututbyte/hab)
4. Få ut korrekt droginformation.
5. Minska mängden okontrollerade substanser som är i omlopp.
6. Satsa mer på psykvård/BUP som i dagsläget går på knäna.
7. Öka stödet till brukarföreningarna. Det finns många eldsjälar som gör stor skillnad.

Kort sagt en reglering, riktade vårdinsatser samt att media läser på & ställer adekvata frågor.

Per • Jag vill inte minska jag vill faktiskt öka narkotikabruket av svamp och cannabis. Sedan vill jag minska droganvändningen av alkohol. Det skulle rädda liv.

Victor • Legalisera cannabis. Vår narkotikapolitik går emot vad vetenskapen säger är bra åtgärder för prevention av bruk av tunga droger. Cannabis är den i särklass mest använda illegala drogen, genom att legalisera minskar vi kontakten brukare behöver ha med personer som säljer drogen (och främst andra mycket tyngre droger) illegalt.

Johannes Falk • Var är alla röster för att kriminalisera alkohol och tobak, de två droger som tar flest människoliv utav någon annan drog på hela marknaden?!

Det är inte bruket av narkotika vi behöver minska, utan vilka som brukar, vilka som säljer, vilka som producerar och öppna upp vården för missbruk i större utsträckning!

Linn • Jag undrar också var föräldrarna finns? Vårdnadshavare har ett ansvar för sina ungdomar. Hänger de för mycket på "sociala" medier, eller är fokus lagt på sitt eget ego.

Många skriver om trist liv - kanske kan man vara något på spåren. Hur många tar gemensamma promenader, samtalar och njuter av varandras sällskap? Spela familjespel ihop, baka baka muffins, fiska, spela musik...vad som helst men tillsammans. Lär dig att ha tråkigt ibland för att uppskatta glädjeämnen mer.

Mano • Alla som vill ta droger kommer att göra det. Så det finns ett problem. Vad ska dom göra om dom tycker svenne livet är långsamt å tråkigt? Bara undrar!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Narkotikamissbruket i Värmland

Mer i ämnet