Christian Axelsson vill han att hans erfarenheter ska komma till nytta och kunna hjälpa andra Foto: SVT

Christian fastnade i spelmissbruk som tonåring

Uppdaterad
Publicerad

Christian Axelsson fastnade i spelmissbruk i tonåren och med ett växande skuldberg höll han på att spela sig i fördärvet. Men så en löningsdag i november 2011 fick det vara nog.

– Jag kände nånstans att det här är sista gången jag spelar. Jag måste söka hjälp. Jag måste ta tag i det här för jag orkar inte längre. Men jag tar ut hela lönen och spelar bort den. Nånstans där så känner jag att det räcker. Jag vinner aldrig, den känslan fick jag. Ska jag fortsätta så här? Ska jag ha det så här? 

Det blev den sista lönen som han spelade upp. Via sin arbetsgivare fick Christian hjälp. Varje vecka i 18 månader träffade han en beroendeterapeut för att arbeta bort spelsuget.

– Spelsuget är någonting som kliar i kroppen. Mitt sug var hela tiden jakten på vinsten, jakten på luftslottet. ”Idag ska jag vinna tillbaka det jag spelade bort igår”, säger han.

LÄS MER: De som spelar, spelar hårdare

Skulderna växte och han ljög

Spelandet fanns i familjen när han var liten och när han var 14 år så började han själv få problem. Han spelade så gott som dagligen i flera år. Skulderna växte, han lånade pengar varhelst han kom åt och ljög för sin omgivning för att få ha sitt spelande ifred. Vändpunkten kom den där dagen i november och nu sex år senare är han fortfarande spelfri.

– Idag mår jag fantastiskt bra. Jag är enormt stark i min egen självkänsla. När jag tittar tillbaka så ser jag en kille som inte riktigt växt klart. Jag känner att blev vuxen först när jag tog tag i mitt problem. Nånstans då fick jag perspektiv på saker och ting i livet. Jag började ta mer och mer ansvar för andra saker. Jag blev vuxen när jag blev 28 år brukar jag säga.

”Sök hjälp direkt”

Nu vill han att hans erfarenheter ska komma till nytta och kunna hjälpa andra.

– Min målsättning är jag vill berätta min historia.  Jag är öppen med mitt missbruk och min historia. 

Vad säger du till de som har ett spelmissbruk idag?

– Mitt råd är att försöka söka hjälp så fort det bara går. Att man försöker acceptera sitt problem och går till, till exempel sin arbetsgivare, men också släkt, anhöriga och prata om att man har ett beroende som väldigt kraftfullt.

Här finns hjälp att få:

LÄNK: Spelberoendes riksförbund

LÄNK: Läs mer om spelberoende

LÄNK: Folkhälsomyndighetens sajt om spelprevension

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.