Foto: Rino Rotevatn/SVT

Coronapandemin: Här handlar byalaget åt de gamla

Publicerad

När beskedet att personer över 70 år ska begränsa nära kontakter med andra människor för att undgå att smittas av det nya coronaviruset blev det fart på byalaget i Högboda i Kils kommun. De samlade snabbt en stor grupp volontärer som erbjöd sig att handla åt de gamla och därefter köra ut varorna.

Byalaget i Högboda har sedan ett par år tillbaka erbjudit äldre och behövande möjligheten att bli skjutsade till den lokala butiken en gång i veckan. Men när corononapandemin var ett faktum tog de konceptet ett steg till. De gamla erbjuds nu att höra av sig för att få hjälp av någon i byn med att handla och få maten hemkörd.

– I den här lilla byn med runt 800 invånare har åtminstone ett par hundra människor hört av sig och sagt att de vill hjälpa till. Det är fantastiskt, säger Jan Fjärrstad som är ordförande i Högboda byalag.

I videon ovan ser du mer om byalagets hjälpinsats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet