– Vi ser en ökad psykisk ohälsa. Elever har uppgett att de känner sig som en del av en förlorad generation, säger Karlstads kommuns skolhälsovårdsöverläkare Anna Enström. Foto: Jessica Gow/TT/Rino Rotevatn/SVT

Coronapandemin: Ökande ohälsa bland barn och unga

Publicerad

Distansundervisning, inställda träningar och uteblivet socialt umgänge har påverkat barn och ungas hälsa under den pågående pandemin. Det märks inte minst inom skolhälsan.

Någon statistik över hur ohälsan brett ut sig bland värmländska barn och ungdomar under pandemin finns inte. Men inom skolhälsovården i länets största skolkommun, Karlstad, råder det ingen tvekan om att trenden är att ohälsan ökar.

– Vi ser en ökad psykisk ohälsa. Elever har uppgett att de känner sig som en del av en förlorad generation, säger Karlstads kommuns skolhälsovårdsöverläkare Anna Enström.

Coronapandemin

Ökad oro

Det är framför allt en ökad oro bland eleverna som skolhälsovården noterar. Men det finns också en oro  för den fysiska hälsan. Redan innan pandemin bröt ut var i genomsnitt var fjärde elev i Värmland, i allt från förskola till gymnasium, överviktig.

– Det är allvarliga siffror redan som det är och det finns en risk att den här ökade inaktiviteten bidrar till att det tilltar, säger Anna Enström.

I videon ovan berättar Anna Enström om vad eleverna oroar sig för och vilka konsekvenser den ökande ohälsan kan få framgent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet