Vaccinsamordnare Anders Nordmark är nöjd med hur vaccineringarna flyter på i länet. Foto: SVT

Coronavaccineringen: Många som kräver att få gå före i kön

Uppdaterad
Publicerad

Drygt fem procent av alla värmlänningar över 18 år har nu fått den första dosen coronavaccin. En bra siffra, tycker vaccinsamordnaren Anders Nordmark, men han får i stort sett dagligen ta emot samtal och mail från personer som tycker att vaccineringen går för långsamt. En del tycker sig också ha skäl att få gå före i kön.  

– Jag tycker det har gått bra. Vi har ett bra samarbete med kommunerna och de har i stort sett fått det vaccin de beställt. Man måste ha förståelse för att det är tillgången på vaccin som helt styr hur snabbt det går, säger Anders Nordmark.

Och det är olika hur snabbt det gått i olika kommuner. Hagfors kommun ligger enligt senaste statistiken fortfarande bäst till, men flera andra kommuner är på väg att komma i kapp.

Coronaviruset i Värmland

– Det är svårt att få en jämn fördelning. Kommunerna har olika arbetssätt och är i olika lägen. Ibland kanske man vill avvakta, till exempel på grund av coronautbrott på äldreboenden, och man ska vara medveten om att siffrorna som presenteras släpar, konstaterar Anders Nordmark.

Många vill gå före i kön

Samtidigt är det många som hör av sig till regionen med frågor och önskan om att få förtur i vaccinationskön.

– Vi får många frågor om vilken grupp man tillhör, och det är även en del som tycker sig ha starka skäl att få gå före, säger Anders Nordmark.

I dag berättade även SVT Nyheter om situationen i Forshaga kommun där det under fredagen tillsattes en internutredning för att utreda om enhetschefer kan ha fått vaccin mot covid-19 trots att de inte jobbar nära patienter.

I klippet berättar vaccinationssamordnaren mer om kön och vaccinationstakten.

Vaccineringsfaserna

Fas 1

Särskilda boenden/personer med hemtjänst

Vård- och omsorgspersonal

Hushållskontakter

Fas 2

65 år och äldre

Vissa medicinska riskgrupper (dialys och transplanterade) samt hushållskontakter.

LSS/Assistansersättning

Hälso- och sjukvårds- samt omsorgspersonal

Fas 3

60–64 år med medicinsk riskökning

60–64 år

18–59 år med medicinsk riskökning, exempelvis kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes och Downs syndrom.

Personer med svårigheter att följa råd om smittskyddande åtgärder

Fas 4

Övriga 18–59 år

Källa: Regeringen, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet