Foto: SVT

Crusadersspelare pratar normer med sjätteklassare

Publicerad

Idag fick sjätteklassarna på Råtorpsskolan i Karlstad besök av en spelaren Josef Nguzo från amerikanska fotbollslaget Carlstad Crusaders. Han kom till Sverige som åttaåring från Tanzania och berättade sin livshistoria, om värderingar och normer.

– Jag har förväntats vara på ett speciellt sätt som man och som afrikan ...

Josef Nguso möter hela klass 6A på Råtorpsskolan inne i klassrummet. Han berättar om hur han kom till Sverige, hur han tittade på tv och såg hur killar hade häng på byxorna och sen klädde sig likadant. Hur han hittade på bus som yngre, hur andra hade förväntningar på honom för att han var färgad och hur han började spela amerikanska fotboll, eftersom hans vänner gjorde det. Barnen lyssnar intresserat och ställer frågor.

”Varför tror du vita inte gillar svarta?”, ”Vilken är din favoritfärg?”, ”Vilken position spelar du på i laget?”, frågorna är många.

– Det var väldigt inspirerande, det var kul att höra en annans åsikt. Jag tycker att han borde vara stolt som tagit sig igenom det här, säger Vilgot Nerman.

Hur mycket påverkas du av andra?

– Jag tror inte jag påverkas så mycket. Jag brukade hänga mycket med killar men nu tycker jag det är roligare att hänga med tjejerna.

Mamma lade grunden

Josef Nguso är inbjuden till skolan då han ingår i Region Värmlands jämställdhetsprojekt, ”En riktig man”, något som passar bra in i skolans undervisning med normer och värden. Han växte upp utan pappa och hörde aldrig från sin mamma, att han skulle bita ihop, inte gråta eller inte vara så känslosam.

– Min mamma lärde mig vara en bra människa, istället för att vara en riktig man.

Han förklarar varför han är med i jämställdhetsprojektet:

– Jag fann att jag hade erfarenhet som är värt att dela med sig. Förhoppningsvis har det fått nån kille nånstans att känna sig okej med sig själva, säger Josef Nguso.

STOLT

På Råtorpsskolan har man jobbat mycket med normer och värden, inte minst under hösten. Akronym STOLT är ett ledord för skolan, det vill säga starka, trygga, olika, lika, tillsammans.

– Det är en helt ny generation av killar och tjejer som är på väg in i vårt samhälle, de lever inte alls utifrån de stereotypa rollerna över hur killar och tjejer ska vara. Jag blir väldigt glad och stolt, det finns hopp, säger Veronica Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.