• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

– Idén att spela på en cykel fick jag från en gammal Chaplinfilm berättar Erik Petersen, som bland många andra instrument även spelar på en cykel han fixat till. Foto: SVT

Cykelkonsert på Spinneriet i Karlstad

Publicerad

Brahms ungerska dans på en elförstärkt, gammal rostig men välstämd cykel och en låt av Ray Charles på en skrivbordslampa med 13 spiralfjädrar stämda i olika toner. Ja, Varité Velociped låter vardagliga föremål bli fantasifulla musikinstrument och kan få det mesta att låta bra.
– Idén att spela på en cykel fick jag från en gammal Chaplinfilm berättar Erik Petersen, som bland många andra instrument även spelar på en cykel han fixat till.

För att göra cykeln till ett instrument tog han hjälp av en cykelmekaniker som hjälpte honom att spänna ekrarna så att de fick olika toner. Andra ”instrument” som Erik Petersen och de andra i bandet använder är en glasbricka med glas stämda i olika toner, en ”skidbas”, alltså en bas med två strängar på en gammal turskida och en pingisbanjo -ett pingisracket med strängar på.

”Har gått fantastiskt bra”

Under veckan har gruppen spelat för värmländska hög- och mellanstadieelever i Kristinehamn och på Spinneriet i Karlstad. Totalt har omkring 1 450 elever från Karlstad, Kristinehamn, Sunne och Forshaga fått se föreställningen som getts totalt tio konserter – två per dag, hela veckan med stöd av statliga pengar från Kulturrådets projekt Skapande Skola.

– Det har gått fantastiskt bra, även för de lite äldre ungdomarna, säger Erik Petersen och berättar att de flesta av de udda instrumenten kommit till i hans jobb som teatermusiker, då instrumenten gjorts som del av scenografin till olika föreställningar.

Pingisracket och glasbricka

Förutom att musicera på cykel, pingisracket och glasbricka, spelar han dragspel och fiol på konserten, men egentligen är gitarr hans huvudinstrument. På lördag är det en familjekonsert på Spinneriet, öppen för alla.

Ny grupp kommer

– Skolkonserterna har varit så populära att vi faktiskt bestämt oss för att ta hit gruppen Varité Velociped igen om några veckor, berättar Fredrik Sjöstedt på Wermland Opera som är värd för konserterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer