• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Arkivbild/TT

Därför vet inte Migrationsverket hur många det finns

Publicerad

Anledningen till att Migrationsverket inte vet hur många ungdomar som sökt eller fått uppehållstillstånd för gymnasiestudier och som nu bor i Värmland, är att de inte behöver veta. Det enligt Migrationsverket själva.
– Vi har inte ansvar för deras boende, och därför för vi ingen statistik på kommunnivå, säger Lisa Danling, på Migrationsverkets presstjänst.

För den som kommer som asylsökande till Sverige och är under 18 år ansvarar socialtjänsten för boendet. Om personen sedan har fyllt 18 år och väntar på uppehållstillstånd i sitt asylärende, tar Migrationsverket över ansvaret för boendet. Men om personen får ett ett avslag på asylansökan och sedan, till exempel, söker tillfälligt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, får hen ordna någonstans att bo på egen hand.

– När man inte söker skydd längre har man i regel inte rätt till boende, säger Lisa Danling, kommunikatör på Migrationsverket.

Har inte ansvar för boendet

Och det är just därför Migrationsverket inte för statistik över hur många av dessa unga asylsökande som finns i varje kommun. Det finns ingen poäng i att göra det, enligt Lisa Danling.

– Inte för oss, eftersom vi inte ansvarar för boendet. Man har rätt att bo var man vill, och det finns ingen koppling mellan bostadsort och beslutet om uppehållstillstånd från Migrationsverkets håll, säger hon.

Finns undantag

Det finns dock undantagsfall där Migrationsverket ändå ansvarar för boendet för en person som fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Det är när personen som söker uppehållstillståndet bor på Migrationsverkets boende när beslutet kommer. Då får personen bo kvar på boendet under tiden som hen går på gymnasiet.

– Men det berör väldigt få människor, säger Lisa Danling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer