Skrapan i centrala Västerås Foto: Daniel Gustafsson/Svt (arkiv)

Datainspektionen granskar mobilkartläggningen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad
På måndag träffar Datainspektionen Västerås Citysamverkan för att prata om kartläggningen av mobiltelefonernas rörelser i centrum. ”Vi ser en ny trend, därför vill vi titta närmare på detta” säger Martin Brinnen jurist vid Datainspektionen.

Sedan i våras sitter ett 20-tal noder uppe runt om i Västerås centrum, vilka registerar flödet av mobiltelefoner genom staden. Tekniken gör det möjligt att följa hur människor rör sig i centrum över hela dygnet, enligt företaget som står för systemet utan att någon enskild mobilanvändare går att identifiera.

Individen ointressant

– De besked vi har fått är att de är helt säkra på att informationen inte går att koppla tillbaka till någon person, säger Maria Fors som är vd för Västerås Citysamverkan, handlarnas och fastighetsägarnas bolag som gått in som testpilot för Bumbee Labs som tillhandahåller mättekniken.

– Vi är ju inte intresserade av individer. Vi är intresserade av vad massan av människor gör, säger hon.

Elektroniska spår

Martin Brinnen, jurist vid Datainspektionen håller med om att syftet med kartläggningen i Västerås är oproblematiskt på så sätt att det inte handlar om enskilda individer utan hur folk rör sig för att få ett bättre underlag till hur stadskärnan bör planeras. Däremot säger han att den här typen av ny teknik, eller snarare teknik som används på nya sätt ändå kan innebära en omedveten kränkning av människors integritet.

– Ju mer elektroniska spår som lämnas överallt, ju större möjlighet att samköra system och kunna kartlägga människor väldigt detaljerat även om detta inte var syftet med varje enskilt system, säger han.

Ny trend

Martin Brinnen säger sig se detta som en del i en större trend där bland annat fler och fler städer visar intresse av att införa den här typen av mätningar.

– Syftet är inte att kartlägga människor, men det vi måste titta på är om de faktiskt gör det i vilket fall, säger han.

Västerås Citysamverkan har tidigare varit i kontakt med Datainspektionen med frågan om användningen stämmer med personuppgiftslagen och ser det som positivt att det nu blir en tillsyn.

– Vi avvaktar Datainspektionens beslut innan vi tar ställning till en fortsättning med systemet, säger Maria Fors. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer