”Turkiska armén – ut ur Afrin” var budskapet vid söndagens manifestation

De demonstrerar mot Turkiets offensiv

Publicerad
På söndagen samlades ett 20-tal kurder för att demonstrera mot den senaste veckans attacker mot staden Afrin i Syrien.

För en vecka sen gick turkiska markstyrkor över gränsen till Syrien i offensiven mot den kurdiskdominerade staden Afrin. Sedan dess har turkiska attackplan bombat området vid flera tillfällen.

Kurder i Värmland samlades på söndagen för att protestera mot Turkiet och president Erdogan.

– De dödar våra barn. Vi vill säga nej till krig, ja till fred, säger initiativtagaren Mohamad Moustafa.

Enligt kurdiska YPG har flera civila dödats och skadats, men uppgifterna om offer varierar. Turkiet medger att det varit dödsfall, men hävdar att samtliga antingen varit medlemmar i YPG eller PKK.

Enligt Turkiet har man attackerat mer än 150 mål, bland annat vapendepåer och baracker tillhörande kurdisk milis och IS.

Premiärminister Binali Yildirim säger enligt nyhetsbyrån Dogan att målet är att skapa en säkerhetszon omkring tre mil in i Syrien.

För Mohamad Moustafa och andra kurder i Värmland är oron stor.

– Jag är här, men det är bara min kropp. Mina tankar är där hos mina släktingar och mitt folk. Det är jättesvårt för dem och det är jättesvårt för oss, säger han.

FAKTA: TURKIET OCH SYRIEN

Visa

Turkiet har missnöjt sett det kurdiska självstyret växa fram i norra Syrien. När USA nyligen lanserade planer på en ”gränsstyrka”  i Syrien med kurdiska styrkor som nyckelspelare reagerade Turkiet med ilska, och offensiven i norra Syrien ses delvis som en reaktion på det.

Det domineras politiskt av partiet PYD och militärt av dess väpnade gren YPG. Båda har nära band till den kurdiska separatiströrelsen PKK i Turkiet. Ankara ser de två som i grund och botten samma organisation och PKK är terrorstämplad av såväl Turkiet som USA och EU.

Västländer, särskilt USA, har trots vädjanden från kurderna varit ovilligt att fördöma den turkiska offensiven. Eller i starka ordalag försvara sina kurdiska allierade som har utgjort en nyckelstyrka i striderna mot terrorgruppen IS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer