Sagan om TransJanspojken har ombearbetats och fått en mer begriplig dialekt i den här unga ensemblens version. Foto: Jenny Eriksson/SVT

De gör ung teater på fryksdalsmål

Publicerad

På lördag har Västanå teaters unga ensemble premiär med sin första offentliga uppsättning. I pjäsen TrasJanspojken står nio barn på scen och spelar på bredaste fryksdalsmål.

TrasJanspojken en klassisk folksaga om en ung fattige pojke som utför halsbrytande uppdrag för att få sin käresta. Tillsammans med en prinsessa behöver TrasJanspojken övervinna jätten vid världens ände för att kunna ta del av hans stora skatt.

Två som stortrivs på scenen är Moses Bocker, 12 år, och Saga Widlund, 11 år.

– Det är roligt att spela teater för det blir som att man kommer till en annan värld där man liksom kan göra saker som man inte kan i den vanliga världen. Man får spela ut olika känslor, säger Moses Bocker och illustrerar längtan, snyftningar och ilska med stor inlevelse.

– Ibland är det kul att spela lite pretty, men sen är också kul att få spela riktigt, riktigt elak, säger Saga och skrattar.

Moses spelar TrasJan och TrasJanspojken, Saga spelar HarkärlsPärs dotter Jäntan och Jätten.

Sagan om TrasJanspojken finns nerskriven på gammal fryksdalsdialekt i Nils Gabriel Djurklous sagosamling från 1883, men det är en  ombearbetad version på mer begriplig dialekt som framförs av Unga Västanå. Men det kan vara nog så svårt om man inte är uppvuxen i Värmland.

– Jag kommer från Göteborg och pratar göteborgska och har svårt att prata båda dialekterna, säger Moses Bocker

– Det krockar, fyller Saga Widlund i.

De enda vuxna på scenen är musikerna. Magnus Stinnerbom har skrivit musiken och spelar tillsammans med Sophia Stinnerbom och Thomas Eriksson. Men att regissera nio barn har inte varit någon större skillnad mot att jobba med vuxna, tycker Leif Stinnerbom.

– De är väldigt naturliga och bara de får reda på vad det handlar om i varje scen och vad de ska uttrycka så gör de det regissör och manusförfattare i Västanå teater.

Är ni nervösa inför premiären?

– Ja, svarar båda utan tvekan.

– Men det är roligt att stå på scen med rampljuset på en, säger Saga och strålar. 

– Precis innan så känner man så här: Varför gör jag det här, jag är jättenervös, hur ser jag ut? Sedan när man står på scen så släpper det, säger Saga.

– Då bli man blir bekväm med att alla sitter där och då kör man järnet och försöker visa det bästa, säger Moses.

Årliga föreställningar

Vad är målet på sikt med Unga Västanå?

– Det är ju att kunna erbjuda barn och unga en avancerad teaterskola och en möjlighet att lära sig genom att spela på scenen. Unga spelar för unga, säger Leif Stinnerbom.

Finns det underlag för en årlig uppsättning?

– Det är tanken. Vi kommer ha en stor föreställning varje år. Dessutom veckokurser, kortkurser och sommarkurser.

Totalt ges åtta föreställningar varav fem är skolföreställningar för mellanstadieelever i Sunne och tre är offentliga föreställningar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.