Titta på videon för att se hur du tvättar bilen på rätt sätt och vad du absolut inte ska göra. Foto: SVT

De kampanjar mot ”fultvätt” av bilen

Publicerad

I helgen informerar Kristinehamns kommun om varför kommuninvånarna ska undvika att tvätta bilen på gatan.

– Kemikalier och tungmetaller rinner rakt ut i barnens badvatten, säger Therese Alstad, Miljö- och hälsoskyddsinspektör i Kristinehamns kommun.

Enligt branschorganisationen Svenskt vatten sker 20 miljoner biltvättar på gatan varje år. När biltvätten genomförs på en asfalterad yta innebär det att tungmetaller som fastnat bilen löses upp och tillsammans med kemikalierna från biltvättmedlet rinner rakt ut i våra sjöar och vattendrag. Ämnena är skadliga för miljön och för människan, och dessutom är de svåra för naturen att bryta ned.

– Tungmetaller och olja från biltvätten rinner direkt ut till barnen i badsjön, och tas också upp av fiskarna som vi fiskar upp i vattendragen, säger Therese Alstad på Kristinehamns kommun.

Sedan några år tillbaka kampanjar de under Biltvättarhelgen i slutet av april, för att öka kommuninvånarnas medvetenhet om vad som händer när biltvätten sker på asfalterad gata. De brukar dela ut broschyrer och anordna olika jippon på stan för att locka till sig Kristinehamnsbornas uppmärksamhet.

Biltvätt eller tvätthall är bäst

Budskapet är att det bästa för miljön och för barnens badvatten, är att ta sig till en miljöcertifierad biltvätt eller tvätthall, där tvättvattnet tas om hand och inte hamnar direkt i naturen. Om man absolut inte kan ta sig till en biltvätt, kan man vid enstaka tillfällen stå på en grus- eller gräsyta och tvätta bilen, säger Therese Alstad.

– Då blir tungmetallerna ändå kvar i marken, men de kommer inte direkt ut i dagvattenledningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.