Brattforshedens krigsflygfält anlades vid utbrottet av andra världskriget 1939 Foto: SVT

De kan tvingas bort från flygfältet

Publicerad

Brattforshedens flygklubb har startat och landat på Brattforshedens krigsflygfält sedan 1960-talet, men nu kan de tvingas sluta med det. Anledningen är att Länsstyrelsen vill starta museiverksamhet och göra det unika flygfältet mer tillgängligt för allmänheten.

– Kulturmiljövärdena är viktigast från vårt perspektiv, säger Bengt Falemo, verksamhetschef på Länsstyrelsen i Värmland.

Brattforshedens krigsflygfält anlades vid utbrottet av andra världskriget år 1939, och hela anläggningen utformades så att den inte skulle kunna upptäckas från luften.

En del av byggnaderna står inne i skogen, andra har målats så att de ska se ut som ladugårdsbyggnader. Själva landningsbanan delades in i sektioner och klipptes olika för att se ut som åkermark från ovan.

År 2003 fattades beslut att göra kulturreservat av platsen.

Foto: SVT

”Kulturhistoriska värdena viktigast”

Marken ägs sedan 1960-talet av Brattforshedens flygklubb men nu överväger Länsstyrelsen i Värmland att köpa ut marken och fullt ut återskapa flygfältet som det såg ut på 40-talet.

Och då kan det bli omöjligt att bedriva flygverksamhet på fältet, eftersom dagens regler för den sortens verksamhet ser annorlunda ut än på 40-talet.

– Blir det en konflikt som inte går att hantera har vi varit tydliga med att det är de kulturhistoriska värdena som är viktigast från vår horisont, säger Bengt Falemo, verksamhetsansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

Foto: SVT

Vill återskapa flygplatsen

Länsstyrelsen kommer att fatta beslut om flygplatsen under våren 2019. Flygklubben i sin tur vill vara kvar och hoppas att det går att kombinera de två olika verksamheterna.

– Jag tycker att vi ska återskapa flygplatsen som den har varit, med en stripp i mitten som kan användas av sportflygplan, säger Charlie Bäckstrand, Brattforshedens flygklubb.

Foto: SVT

Villkorat bidrag

Länsstyrelsen vill gärna ha ekonomiskt stöd från statens försvarshistoriska museer för att bedriva pedagogisk verksamhet på flygfältet, och det bidraget är villkorat.

Om det ska beviljas måste flygplatsen återställas helt och hållet till hur det såg ut på 40-talet, menar Bengt Falemo.

– Syftet är att så många som möjligt ska kunna gå i området, se och känna hur det såg ut i mitten av 1900-talet när vi hade ett brinnande krig, säger han.

Även Brattforshedens flygklubb vill att flygfältet ska återställas, men inte till vilket pris som helst.

– Vi tycker att en flygplats utan flygplan inte är en flygplats, utan en åker, säger Charlie Bäckstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.