Knut Espen Brekke menar att norrmännen måste sluta vara kaxiga och börja lära sig av svenskarna. Foto: SVT

De paddlar Trysil – Karlstad

Publicerad

De två norrmännen började paddla kajak i Trysil för två veckor sedan, och i morgon avslutas resan i Karlstad. De hävdar att de har med sig den sista norska oljan och den sista trästocken och nu vädjar de om hjälp från sina svenska grannar.

Knut Espen Brekke och hans brorson Njål Kristoffer Brekke började paddla den 17 juni i samband med en flottningsfestival i Trysil. Längs älven har de sedan besökt företag, pratat med ortsbefolkningen och firat midsommar i Ransäter. Njål Kristoffer har dokumenterat resan genom att filma och lägga ut rapporter på nätet under resans gång.

– Jag har upplevt så mycket som jag inte har gjort förut, som naturen, landskapen och alla vi har besökt på vägen, det har varit en stor upplevelse, säger han.

Ska främja norskt-svenskt samarbete

Syftet med färden är delvis att främja ett norskt-svenskt samarbete, men också att visa vad man kan uppleva som turist längs klarälven. Resan är sponsrad av ett stort norskt skogsbolag, och man kan ana att huvudsponsorn har haft ett ord med i planeringen av resan. Med sig har de två kajakpaddlarna norsk råolja och trästockar som de ska överlämna till politiker och företag inom skogsindustrin när de avslutar resan i Karlstad den 3 juli.

Knut Espen Brekke menar att Norge har mist mycket av sin industri under oljeåldern, samtidigt som landet haft en stor fördel. Han säger att Sverige är bra på allt som har med träindustri att göra, särskilt runt Vänern. Nu är det bara en liten detalj som saknas.

– Vi skulle gärna vilja uppmana svenskarna till att investera på den norska sidan, säger han och ler.

Knut Espen Brekke och hans brorson Njål Kristoffer Brekke. Foto: SVT

Vilken var den bästa upplevelsen under resan?

– Att besöka Vildmark i Värmland och Wood Region var några av höjdpunkterna tillsammans med chokladfabriken i Sysslebäck. Jag är väldigt svag för choklad, så det blev en höjdare, säger Knut Espen Brekke och skrattar.

– Det är svår fråga, för det är så mycket nytt och så mycket som har hänt på den här turen, så jag måste egentligen säga hela upplevelsen. Att paddla från Trysil till Karlstad, det är inte så många som har gjort det i min ålder, säger Njål Kristoffer Brekke.

Norrmännen kan inte brösta upp sig längre

Knut Espen Brekke berättar att det är ödmjuka norrmänn som är på väg ned över Sverige den här gången.

– Vi är på väg ut ur oljeåldern, nu kan vi inte vara så kaxiga längre. Nu måste vi vara lite mer ödmjuka och lära av svenskarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer