Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Familjen Sahlén är just nu inblåst i Malmö. Foto: Privat

Familjen ger sig ut på drömresa – ska segla i ett år

Publicerad

Familjen Sahlén från Karlskoga har nyss gett sig ut på sin drömresa. Under ett år ska de leva på sin segelbåt och ta sig från Kristinehamn till Medelhavet. De två barnen har gett sig själva ett särskilt uppdrag på resan – att samla plast.

När SVT Nyheter når familjen Sahlén ligger de inblåsta med segelbåten i Malmö. Mattias och Hanna Sahlén och barnen Elias och Mila har nu varit på resande köl sedan i mitten av juni och planerar att vara hemifrån under ett års tid.

– Vi ville ha mer tid med barnen och när vi var på semester för tre år sedan undrade Elias varför vi inte kunde ha det så här jämt och enda sättet för oss att ha råd med det är att ha boendet med oss, förklarar Mattias.

Samla plast längs vägen

När familjen kom till Malmö passade de på att besöka SVT:s program Sommarlov där Elias och Mila fick chans att berätta mer om resan och de speciella uppdrag de tagit på sig själva – att samla plast längs resvägen.

– De har alltid blivit upprörda över hur folk skräpar ned och barnen har sedan länge plockat skräp de hittar för att slänga, säger Mattias.

Övervintra i Spanien

Det här är familjens andra segelbåt. Som längst har de tidigare varit ute med båten åtta dagar och då har de enbart seglat på Vänern. Nu har de ett betydligt större äventyr framför sig där Medelhavet är slutmålet.

– Vi siktar på att vara i Spanien över vintern och att förhoppningsvis kunna åka skidor i Sierra Nevada, säger Mattias.

Nu hoppas de på bättre vind så de kommer iväg mot nästa anhalt som är Lübeck i Tyskland.

– Vi tror vi kommer iväg på fredag, säger Mattias.

I klippet ovan ser ni när Elias och Mila berättar om sin resa i SVT-programmet Sommarlov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer