Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det svårt att göra snö? Se vad som krävs i klippet. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Kilsborna som utbildar sig i konsten att göra snö

Publicerad

Vintern är i antågande och förberedelserna inför skidsäsongen är i full gång. I väntan på kylan håller Kils slalomklubb kurs i snöläggning.

– Det är väldigt mycket att tänka på, men egentligen är det bara luft, vatten och el, säger Helen Skoog som är en av de som har kommit för att lära sig mer om konsten att göra snö.

Helen Skoog är en ivrig längdskidåkare och hon hoppas på fina skidspår vid Frykstahöjden i vinter. Hon är del av den frivilliga snöläggarpatrull som kommer att vaka över snökanonerna, dag som natt, när minusgraderna kommer.

– Det är jättetrevligt, men jobbigt när man ska upp och jobba på morgonen, säger hon och skrattar.

Kils kommun står för elkostnaden

Det är kommunen som står för elkostnaderna men det är Kils slalomklubb och Kils OK som bidrar med många frivilliga arbetstimmar. Den här kvällen är det Ulf Eriksson håller i snökursen och som delar med sig av sin kunskap. Han har många års erfarenhet av att göra snö åt slalomklubben.

– Den snö vi gör ska räcka till skidbacken, två tre nedfarter och lekområdet för barn. Sedan har vi de populära skidspåren och snön ska räcka till allt det här. Vi får se om Kung Bore är med oss eller så får vi lov att prioritera, säger han.

Dyrare el – ”ett orosmoln”

Kils Kommun har än så länge inga restriktioner för snöproduktionen. Men dyrare el kan komma att påverka.

– Det finns inga riktade beslut än, berättar Stefan Björkman gatuchef vid Kils kommun, men med ett elavtal som går ut vid jul så kan det förstås innebära mindre snö i backen.

Många frivilliga arbetstimmar går åt för att få snön att räcka till både skidbacke och skidspår i Kil. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Helen Skoog ingår i Kils skidkommitté och berättar gärna om vilket positivt samarbete som finns runt skidåkningen i Kil. Hon tycker att konstsnön och de aktiviteter som den bjuder är viktig för folkhälsan.

– Vi hoppas att vi får fortsätta spruta snö men det är klart att det är ett litet orosmoln att elen blivit så dyr. Och tänk hur många som inte skulle få åka skidor.

Med vintern i sikte står nu ett tiotal nyutbildade snöläggare och väntar på att få köra igång snökanonerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.