Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar platschefen Jennica Ivarsson samt två av företagets tre grundare Agi Brandt-Talbot och Jason Hallet om projektet och hur det äntligen är att vara igång. Foto: SVT

De vill revolutionera användningen av skogsindustrins restprodukter

Publicerad

Målet är att revolutionera användningen av restprodukter (biomassa) från skogsindustrin – med miljön i fokus.

På tisdagen invigdes en unik testanläggning i Bäckhammar.

Med hjälp av EU-pengar och stöd från flera värmländska företagskluster har det Londonbaserade företaget Lixea, grundat av forskare vid Imperial college i London, etablerat sig alldeles intill pappersbruket i Bäckhammar.

På tisdagen invigdes pilotanläggningen där huvudsyftet är att skilja ut cellulosa och naturens eget lim, lignin, från brukets restprodukter och sedan kunna återanvända materialet istället för att exempelvis elda upp det.

I videon berättar platschefen Jennica Ivarsson samt två av företagets tre grundare Agi Brandt-Talbot och Jason Hallet om projektet och hur det äntligen är att vara igång.

Många möjligheter

Möjligheterna att använda det som framställs i Bäckhammar tycks i det närmaste oändliga, tanken är bland annat att det ska fungera som bindemedel i asfalt och exempelvis att tillverka nya pappersprodukter, lim och bioplast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer