Dejebo NMR-talare i Ludvika

Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått demonstrationstillstånd i Ludvika, bland ett fåtal andra orter i Sverige. En av talarna är en man som varit bosatt i Deje i ungefär ett års tid.
– Han har varit med i NMR i något år och gör sin talardebut i Ludvika, säger Peter Sundin, handläggare, våldsbejakande extremism på Agera Värmland.

Den aktuella talaren har tidigare varit bosatt i Kungälv och har enligt Peter Sundin gjort sig känd genom en radiokanal som han gör med NMR. Förutom talaren så förväntas det från Värmland vara en grupp anhängare på 15-20 personer som åker till Ludvika under 1:a maj.

– Jag tror inte att det blir så många fler eller färre, när någon försvinner så ersätts den med någon annan, säger Peter Sundin.

Förebyggande arbete

Peter Sundin har själv en bakgrund i naziströrelsen men lämnade den för ungefär ett decennium sedan. Han menar att samhället måste visa att den typen av åsikter som NMR står för inte är okej.

– Vi måste visa att att det inte är det man vill ha i lokalsamhället och visa på motbudskap, säger han.

Men att motdemonstrera mot NMR på 1:a maj tror han inte kommer omvända någon av de aktivister som går i tåget.

– Det handlar om att strypa tillförseln till organisationen och jobba förebyggande. Att systematiskt i skolan jobba med dessa frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer