Delade meningar om Årjängstorg

Publicerad

Åtta miljoner kronor har det nya torget i Årjäng kostat. Och det råder delade meningar om hur det blev.

Årjäng var förr mest känt för Claras konditori och Årjängstrollet på torget. Det var två välbesökta mål för turister och kommuninvånare.  I dag finns bara en minnessten kvar efter Claras konditori och trollet har för länge sedan flyttats till ett nytt torg vid hotellet. Det nya torget heter Claras torg.

– Alla tycker det är väldigt roligt att det äntligen har kommit ett torg till Årjäng igen, säger Peter Månsson, kommunens samhällsbyggnadschef.

Många förslag

Invånarna fick vara med och tycka till och 200 förslag kom in. Åtta miljoner kronor har det kostat att få ett nytt torg.

– Det började ju för ett antal år sedan med att vi fick börja förhandla med fastighetsägaren, som hade den gamla fastigheten. Så det har varit en lång process och har tagit lång tid, säger Katarina Johannesson (C), fd kommunalråd.

Torget är byggt i etage med bland annat lekplatser, utrymme för torghandel och uteserveringar.

– Vi har också satsat på två fontäner. En med en röd, lokal sten som vi placerat här och en grå sten som man borrat hål i och sedan belyses de med lampor. När bassängerna blir fulla med vatten så kommer det att rinna i kanaler utefter torget här, säger Peter Månsson.

Åsikterna går isär

Efter många om och men står det nya torget färdigt sedan en tid tillbaka. Frågan är vad Årjängsborna tycker.

– Visst är det bättre än vad det var tidigare, det ska jag väl inte förneka. Det kunde nog ha blivit ett strå vassare, säger Olof Finnström.

Men han saknar tak över delar av torget.

– Jag skulle helst vilja ha sådana där bågformade glastak som man kan sitta under, så att man även när det regnar kan sitta här. Det är väl det jag saknar, säger Olof Finnström.

Rebecka Carlsson är på torget med några kompisar.

– Det brukar inte var så jättemycket folk här, säger hon.

Vad tycker du är bättre med det nya torget om man tänker på hur det såg ut förut?

– Annars var det bara helt grusigt, inga lekgrejer och sånt, säger Emilia Widén Myrvold

Så du är nöjd?

– Ja, det är jag.

– Det blev bra, det blev mer att göra än det torget där borta. Vi har ju ett torg till vid trollet, säger Moa Georgsson Zachkrisson

Vad tycker du om trollet då? Ska det stå kvar där det står eller?

– Ja, det kan stå där det står, säger Moa Georgsson Zachkrisson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer