– För oss är det ovärdigt att det ska finnas delade turer för våra anställda 2018, säger kommunalrådet Linda Larsson. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utredning ska se om delade turer i vården kan avskaffas

Publicerad

Nu ska det utredas om de delade turerna inom vård och omsorg i Karlstad ska avskaffas. Det beslutade kommunfullmäktige i Karlstad på torsdagskvällen.

– Jag ser det som en delseger, säger Linda Larsson (S), kommunalråd i opposition i Karlstad.

Den socialdemokratiska oppositionens budgetförslag var identisk med den budget som de styrande partierna – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet – la fram – men med den skillnaden att de delade turerna ska avskaffas.

Förslaget är att de delade turerna ska tas bort successivt under en treårsperiod, kostnaden för det beräknas till 30 miljoner kronor. Cirka 1 100 anställda i hemtjänsten, på vårdboenden och inom funktionsstöd berörs.

Linda Larsson (S) uttrycker att hon är besviken på att kommunfullmäktige inte direkt på mötet sa ja till att avskaffa de delade turerna.

– För oss är det här viktigt. Det är både en jämställdhetsfråga och en arbetsmiljöfråga.

Hon säger att det nu är upp till de partier som styr i kommunen att ta ställning.

– Det beror helt på den minoritet som styr. Säger de ja till vårt förslag kan vi fasa ut de delade turerna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer