Joe Bengtsson har lett protesterna i Likenäs. Foto: Arkiv TT/SVT

Delseger för Likenäsborna – apoteket öppet vissa dagar

Uppdaterad
Publicerad

Kronans apotek backar nu delvis om den kritiserade sommarstängningen av apoteket i Likenäs. Apoteket kommer att vara öppet vissa dagar de kommande tre veckorna, och man arbetar för att kunna hålla öppet fler dagar under sommaren.

Ända sedan beskedet kom om den elva veckor långa sommarstängningen av apoteket i Likenäs har protesterna varit kraftiga. För de boende innebar stängningen att de skulle tvingas åka till Torsby, eller förlita sig på handel på nätet för att få sina mediciner.

Stängningen motiverades med personalbrist. Men nu meddelar företaget Kronans apotek att man lyckats lösa åtminstone de första sommarveckorna.

– Vi har hittat en farmaceut som kan gå in och jobba under de närmsta tre veckorna, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans apotek.

Det var ju personalbrist som gjorde att ni beslutade om stängning, hade ni inte ansträngt er tillräckligt?

– Nej, det visade sig att det fanns en farmaceut att tillgå, även om vi trodde att vi sökt överallt.

Öppet vissa dagar

Det blir nu öppet vissa dagar de närmaste tre veckorna, men företaget arbetar för att kunna hålla öppet även senare under sommaren.

Man har också gjort upp om leveranser till äldreboendena i området, och om att leverera ett akutförråd av läkemedel som ska finnas tillgängligt på vårdcentralen.

Kommunalrådet kritiskt

En av de som kritiserat stängningen är kommunalrådet i Torsby, Ann-Katrin Järåsen (S). 

Kritiken gäller inte minst det faktum att apoteket får glesbygdsbidrag för sin verksamhet.

– Jag tycker att glesbygdsstödet lämnar en öppning för apoteken att låta bli att göra sitt bästa. Det är inte bra.

Idag tog Ann-Katrin Järåsen upp frågan med glesbygdsministern, som var på besök i kommunen.

Förändring på gång

Enligt glesbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ses frågan just nu över. En förändring kan vara på gång i ett förslag som just nu förbereds.

– Vi har observerat detta, och socialministern jobbar med frågan. Jag kan inte detaljerna eftersom det inte är mitt ansvarsområde.

Men kan du säga att det blir en förändring i  alla fall?

– Absolut, vi jobbar stenhårt för att förändra situationen på svensk landsbygd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.