Sökare från Missing people syntes lite överallt på gatorna i centrala Karlstad under juldagen då mannen ännu inte hade hittats. Foto: SVT

Stort sökpådrag i Karlstad efter försvunnen 90-åring

Uppdaterad
Publicerad

Polisen letade under julhelgen efter en försvunnen 90-årig man. Han ska ha lämnat sitt hem i Karlstad tidigt på julaftons morgon och sökandet pågick ända till juldagens kväll då polisen meddelade att han var återfunnen – inlåst på ett boende.

Mannen försvann från sitt hem på Norrstrand i Karlstad någon gång tidigt på julaftons morgon. Han har en demenssjukdom men är i övrigt pigg i kroppen.

Felaktig uppgift om hemtjänsten

Tidigare uppgifter om att hemtjänsten ska ha noterat försvinnandet klockan två på natten men väntat sex timmar innan polisen kopplades in, vilket SVT har rapporterat om, stämmer inte.

– Det är ett missförstånd. Alla våra rutiner är följda, säger hemtjänstens verksamhetschef Marita Taserud.

Hemtjänstens larmbil var hos mannen klockan tre på natten och då var han hemma. Försvinnandet upptäcktes först när hemtjänstpersonalen åkte dit på morgonen.

Hittades väbehållen

Under juldagen utökades sökinsatsen med en så kallad statlig räddningstjänst. Både hemvärnet och Missing people deltog i sökandet.

Många frivilliga ställde upp men på juldagen kunde insatsen avbrytas då polisen meddelade att mannen anträffats vid 18-tiden och att han mår bra.

– Efter tips gjordes en noggrannare undersökning av ett boende som han har anknytning till och då påträffades han i ett låst utrymme, berättar Thorbjörn Roos, vakthavande befäl hos polisen Bergslagen.

Hade han råkat låsa in sig?

– Nej, tvärtom hade han blivit inlåst. Jag förmodar att detta får utredas av kommunen senare hur detta kunnat ske.

Men har han haft tillgång till mat och vatten?

– Det var en helgstängd avdelning han hittades på, mat har han inte haft men vatten. Han var vid god vigör och har inte behövt uppsöka vård utan är hemma igen.

Fler äldre försvunna på julafton

Ytterligare en dement person från Karlstad var försvunnen under julafton, men hon hittades strax innan lunch.

En äldre man från Säffle var också anmäld försvunnen, men hittades senare på julaftons kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer