”Den är en urart”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt projekt ska säkra framtiden för en varelse som överlevt både dinosaurier och neadertalare.

I Öjenäsbäcken utanför Arvika finns den fridlysta flodpärlmusslan.

450 000 kronor på tre år ska satsas för att få fler flodpärlmusslor i Öjenäsbäcken. Flodpärlmusslan finns på 36 platser i Värmland men det är bara på fem som den föryngrar sig.

– Den är en urart. Den har funnits i 80 miljoner år och umgåtts med dinosaurier. Den är en indikator på ett frisk strömmande vattendrag, säger Bo-Erland Johansson på Skogstyrelsen som ansvarar för projektet.

Musslan är beroende av öring för att fortplanta sig. Musslan släpper ut miljontals små, små larver som sätter på fisken gälar. Där lever den i tio månader och utvecklas till en halv millimeter stor mussla. Sen släpper musslan taget och gräver ner sig i bottnen. Där ligger den i sju år innan den kommer upp som färdig mussla.

Flodpärlmusslan kan bli riktigt gammal, 280 år var den äldsta man hittills hittat i Sverige. I Öjenäsbäcken finns nu 18000, många av dem unga, vilket tyder på att beståndet växer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.