Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan berättar Martin Sandmark om vad som görs på ön och varför arbetet med att röja Söökojan är viktigt. Foto: Rino Rotevatn/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Den igenväxta Väneridyllen Söökojan röjs

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår röjningsarbeten på fyrplatsen Söökojan i Vänern. Med hjälp av kulturmiljöpengar från Länsstyrelsen i Värmland öppnar den gamla fyrvaktarmiljön upp sig för Vänern igen.

De senaste två veckorna har det arbetats intensivt med att öppna de igenväxta miljöerna runt Söökojans fyr som ligger i ett kombinerat natur- och kulturmiljöreservat i Vänern. 

– Det är en av de finare kulturmiljöerna vi har i norra Vänern, säger Martin Sandmark som utför röjningsarbetet med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen i Värmland.

Söökojans fyr byggdes 1860 och fram till mitten av 1900-talet fanns också en fyrvaktare med familj på ön. Men under de senare decennierna har fyren, fyrvaktarbostaden och miljön på ön lämnats för fäfot och den speciella skärgårdsmiljön har växt igen. 

– Fyren och fyrvaktarbostaden har ingen funktion i sig i dag och även de är i behov av en restaurering, säger Martin Sandmark.

I videon ovan berättar Martin Sandmark om vad som görs på ön och varför arbetet med att röja Söökojan är viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer