Thomas Denk, professor i statskunskap Foto: SVT

Denk: ”Det finns en osäkerhet om besökssiffrorna”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio svarande i SVT:s och NWT:s undersökning om Muminetablering, anger att de besöker Skutberget minst en gång i månaden. Men det finns en osäkerhet i besökssiffrorna anser Thomas Denk, professor i statskunskap.

– Vi tenderar ibland att överskatta eller underskatta våra besök.

Thomas Denk jobbar vid Örebro universitet och har både varit med och utformat frågorna i undersökningen och analyserat resultatet. Han menar att de subjektiva skattningarna i en undersökning som rör besök på Skutberget inte alltid stämmer överens med det faktiska beteendet.

Så många besöker Skutberget varje månad

Planer på Muminvärld i Karlstad

Tusen svarade

I undersökningen om Muminetableringen på Skutberget som SVT och NWT gjordes i maj i år, svarade 1000 slumpvis utvalda Karlstadsbor över 18 år. En av frågorna löd: Hur många gånger har du besökt Skutberget det senaste året? Denk menar att det finns utrymme för olika tolkningar när man tittar på svaren.

– Vad menar man när man besöker området, är det hela området. Hur länge var man där och vad gjorde man. Det är svårt att bedöma hur besöksfrekvensen ser ut, tätheten i besöken.

Ämnet kan påverka

Han tror också att undersökningens ämne, Muminetableringen på Skutberget, kan ha påverkat besökssiffrorna.

– Om man har starka preferenser till området så kan tenderar man kanske att överskatta tätheten i besöken, bara för att förtydliga att det är en viktig fråga för en själv.

Han tillägger:

– Vi har ställt fråga och det är så här de har svarat. Vi har ingen annan uppgift att gå på. Men det finns en osäkerhet, att det är en överskattning, säger Thomas Denk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet