Elina Karlsson och Frida Hedström har bidragit till att utveckla en webbsajt som ska hjälpa unga med psykiska problem.

Ny sajt ska hjälpa unga som mår dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Nu testar Första linjen unga i Karlstad en ny webbsajt där det räcker med att trycka på emojis och förvalda ämnen för att visa hur man mår och vad man behöver hjälp med.

– Det är inte alltid så enkelt att ringa eller gå dit och be om en tid så det här ska göra det enklare, säger 18-åriga Elina Karlsson som hjälpt Landstinget att utveckla webbsidan.

När som helst på dygnet och på bara några minuter kan man skicka in en fråga om hjälp via sajten. Genom att trycka på emojis som illustrerar hur man mår och kryssa för olika förtryckta samtalsämnen ger man kuratorn eller psykologen man ska träffa ett underlag till första mötet.

– Ungdomar som mår psykiskt dåligt vill att det ska vara lätt att komma i kontakt med vården och det ska vara på deras villkor. Och ungdomar idag är digitala så det här är lätt för dem att använda, säger Christina Sand, enhetschef för Första linjen unga i Karlstadsområdet. 

Enda i sitt slag

Sidan som är den enda i sitt slag i landet testas just nu och ska utvärderas. I mars beslutar Landstinget om den ska bli permanent och omfatta hela Värmland. Det hoppas Elina Karlsson som varit med och utvecklat sidan. Hon och Frida Hedström har båda erfarenhet av psykisk ohälsa och har fått hjälp på Första linjen. De ser ett stort behov av snabbare vägar till vården.

– Det är inte alltid så enkelt att ringa eller gå dit och be om en tid så det här ska göra det enklare, säger Elina Karlsson.

Att många unga som mår dåligt drar sig för att söka hjälp i tid är något både Elina Karlsson och Frida Hedström erfarenhet av. Nu vill de peppa andra att våga ta steget innan problemen växer sig onödigt stora. De går båda sista året på Sundstagymnasiets samhällsprogram, men det var redan i högstadiet de började må dåligt.

– Jag gick in i en depression på grund av flera orsaker. Dåligt umgänge, press från skolan, press på att man skulle vara som idealet, berättar Frida Hedström.

– Man skulle klara av skolan samtidigt som man måddes sämre, min mamma fick cancer vilket var jobbigt att hantera samtidigt som man skulle gå till skolan och hålla humöret uppe, säger Elina Karlsson. 

Mamma hjälpte

Elina hade önskat att skolan fångat upp henne och gett mer stöd, men till slut blev det mamma som hjälpte henne att komma i kontakt med Första linjen unga i Karlstad, som hjälper barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt. Frida Hedström har också fått hjälp där, men hon lade länge skulden för sin ångest och sitt dåliga mående på sig själv och det hann gå långt innan hon förstod att det fanns hjälp.

– Jag utvecklade ett självskadebeteende som efter ett år gick så långt att jag hamnade på sjukhus, säger Frida Hedström.Nu vill tjejerna att andra ska upptäcka att det finns hjälp att få och de tror att sajten hurmårdu.nu kan göra stor skillnad och få fler att ta steget.

– Det är verkligen något som behövs, för jag ville inte ta kontakt med en kuratorn direkt, jag ville inte prata med någon, säger Frida Hedström.

– Det finns hjälp, och att må psykiskt dåligt är inget man ska gömma, säger Elina Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.