• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Leif Kilgren och Tommy Husebäck finns kungsörn i området och att det är en anledning till att stoppa planerna på en vindkraftspark i området. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Starka känslor i Höljes mot planerade vindkraftsparken

Uppdaterad
Publicerad

Nu bildar boende i Höljes en aktionsgrupp för att försöka stoppa planerna på en vindkraftspark i området.

– Mina känslor svallar över. Jag anser att det är en våldtäkt på vår bygd, säger Leif Kilgren som bor i Höljes.

Som SVT nyheter Värmland kunde avslöja nyligen undersöker företaget Fred.Olsen Renewables möjligheten att bygga upp till 57 vindkraftverk med en höjd på upp till 270 meter vid Röknölen i Torsby kommun några kilometer från Höljes.

Tommy Husebäck, som också bor i Höljes, säger att många i området är bedrövade över planerna.

– Jag har inte hört någon som är positiv, säger han.

Kan ge många arbetstillfällen

Satsningen, om den blir av, beräknas kosta mellan två och tre miljarder kronor. När vindkraftparken står klar ska den producera el motsvarande en femtedel av Värmlands elbehov och ge ett tiotal arbetstillfällen. Under byggperioden handlar det om hundratals jobb. Bland annat ska nya vägar byggas.

– Vår livskvalitet är inte till salu, säger Leif Kilgren.

Området gränsar till naturreservat och natura 2000-områden och med Klarälven strax intill. Enligt Leif Kilgren och Tommy Husebäck finns kungsörn i området, som vissa tider också används för jakt.

Nu ska samrådsmöten hållas. Länsstyrelsen och Torsby kommun ska också ta ställning till satsningen. Enligt vindkraftsbolaget ska arter eller livsmiljöer inte påverkas – på ett betydande sätt.

Accepterar inte parken

– Med Länsstyrelsens hårda prövning så kommer inte betydande skada på naturvärden att uppstå. Då får vi inte tillstånd, säger Gustav Nordström, vd på Fred Olsen Renewables AB.

Leif Kilgren säger att de har planer på att starta en aktionsgrupp mot vindkraftsatsningen.

– Ja, vi kommer att motsätta oss det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om vindkraft i Värmland

Mer i ämnet