”Det är rent bedrägeri”

Uppdaterad
Publicerad

Idag startade rättegången i den gigantiska härvan där 22 personer åtalas för fakturabedrägerier i miljonklassen.

Fler än 20 av dom drygt 400 drabbade bor i Värmland, bland andra 80-årige Jean Jensen i Mangskog som lurades att betala en skogsförsäkring han aldrig beställt. Företaget Media Solutions 118 108 hörde av sig och påstod att Jean Jensen sagt ja till en försäkring av skog.

-Jag sa att jag inte ville ha någon försäkring, det vet jag. Att betala 999 kronor i månaden var inte min stil, säger Jean Jensen.

Han la på luren och ett och ett halvt år senare dök det plötsligt upp en faktura på 13000 kronor.

Betalade

-Först ringde de och pratade om rättsliga åtgärder och Kronofogden om jag inte betalade. I samma veva dog min hustru och jag blev chockad och jag betalade för att bli av med dem, berättar Jean Jensen.

Dom åtalade misstänks ha lurat över 400 personer att betala fakturor för beställningar som dom aldrig gjort eller inte förstått innebörden av.

Det handlar om guld, försäkringar eller en plats i en företagskatalog säger dom drabbade i länet som Värmlandsnytt har pratat med.

Jean Jensen kan inte tänka sig att han sagt ja till någon skogsförsäkring.

”Rent bedrägeri”

Ytterligare 700 personer i landet har fakturerats men inte betalat och av fakturerade 15 miljoner kronor hann företaget få ut drygt fyra miljoner kronor.

-Det är vedervärdigt egentligen. Vi är gamla vi som äger skog, det är rent bedrägeri. De ska ha ett straff för att de försöker lura gamla människor,menar Jean Jensen.

Det var polisen som hörde av sig till Jean Jensen om att han troligen blivit lurad. Idag inleddes rättegången i Malmö mot tre huvudmän i företaget och 19 medhjälparesom står åtalade. Alla utom en förnekar brott.

Huvudmännen nekar

Å Jean Jensen har en idé vad han helst skulle ha gjort med sina 13 000  kronor.

-Jag vill åka till Norge och fiska laxöring!

De misstänkta huvudmännen säger alla tre att de inte varit ansvariga. De var bara anställda och trodde att det var en seriös verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer