Foto: IK Blåljus

Det blir ett fjärde juldopp i Uvån

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal personer har anmält sig till den fjärde upplagan av Juldagsdoppet, The Ice bear challange i Hagfors.

– I år kommer intäkterna gå till diabetesforskning, säger initiativtagaren, polisen och numera fullmäktiges ordförande Peter Åkerström (OR).

Klockan 12 på juldagen går startskottet för årets juldopp i Hagfors. Varför sitta hemma i soffan och mysa med elvakaffet och mumsa julgodis när du kan ta ett uppfriskande dopp i Uvåns iskalla vatten?

– Ska man få upp intresset för något så måste man komma med en tokig idé och att bada i Uvån är inte normalt, det är faktiskt inte riktigt friskt, säger Peter Åkerström om arrangemanget han själv drog igång 2015.

Grannsamverkan

Allt började med poliskommissarie Peter Åkerströms engagemang i grannsamverkan. Han startade inte mindre än 92 grannsamverkansområden och tänkte att dessa nätverk också borde andvändas om någon blev sjuk och kunde räddas av en hjärtstartare.

– Vid ett hjärtstopp handlar det ju om enstaka minuter och innan ambulansen hinner ut på landsbygden kan det vara för sent. Tanken var att använda nätverket till detta och då behövde vi hjärtstartare.

Vinterbad

Problemet var att varken kommunen eller polisen hade råd att köpa in hjärtstartare och det var då kom idén med vinterbad föddes och med lite inspiration från USA blev det Hagfors egen Ice Bear Challange.

– Men polisen kan ju inte ordna vinterdopp så då blev det polisens idrottsförening som blev arrangör. Vi bjöd med räddningstjänsten och ambulansen och döpte om föreningen IK Blåljus.

Foto: IK Blåljus

Stor succé

Idén gjorde succé kan man väl säga. På julldagen 2015 badade nära hundra personer och sjuhundra i publiken bidrog med 35 000 kronor. IK Blåljus fick mersmak och ordnade ankrace på nationaldagen och sommerslide som gick ut på att glida på en 50 meter lång presenning med hopp. Sammantaget kunde föreningen köpa in fem hjärtstartare för 19 000 kronor styck. Förra året drabbades Peter Åkerström av prostatacancer och årets sommararrangemang fick ställas in. Nu mår han bra igen och är glad att årets juldopp blir av.

– Vi når inte upp till premiäråret, men om vi får runt 50 stycken så är det ganska stort trots allt i Hagfors.

”Få göra något bra för andra”

Ett femtiotal personer är anmälda, några av dem deltar för fjärde året i rad, Peter Åkerström nöjer sig med att vara publik på tisdag.

–Jag har ju haft en hjärtinfarkt så min läkare tyckte inte det var en bra idé med vinterbad. Det är ju trots allt lite chockartat.   

Du har många järn i elden som polis, nybliven politiker i (OR) Oberoende realister och arrangör, vad brinner du mest för?

– När man haft svåra sjukdomar så är hälsan viktig. Det är viktigt att man gör det man vill, för en dag är det för sent. Han fortsätter:

– Mitt måtto är att få göra något bra för andra.

Foto: IK Blåljus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.