Foto: Björn Lindgren/TT

Det blir inget tiggeriförbud i Karlstad

Publicerad

Under torsdagens kommunfullmäktigemöte i Karlstad behandlades frågan om förbud mot tiggeri utanför till exempel butiker och systembolag. Förslaget, som kommer från Sverigedemokraterna, röstades ner med klar majoritet.

Även de moderata ledamöterna röstade nej till förslaget, även om partiet på nationell nivå är för ett nationellt förbud mot tiggeri. Det skulle innebära att tiggeri blir ett brott och att polisen får rätt att avvisa tiggare på platsen.

Anledningen till att Moderaterna i Karlstad röstade nej till Sverigedemokraternas förslag var på vilket sätt motionen var skriven.

– Man vill till exempel förbjuda tiggeri inne i gallerior, men kommunen har ju inte inflytande över vad fastighetsägare gör på sin mark, säger kommunalrådet Alexander Torin (M).

Kommer Moderaterna i Karlstad lägga fram en egen motion om förbud mot tiggeri?

– Nej inte i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.