Musiker och skådespelare medverkar i Västanå Jul Foto: Olle Hallström

Digital julstämning när Västanå Jul har premiär

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad har Västanå teater kickat igång julen. Stämningsfull konsert under första adventshelgen, men Berättarladan i Rottneros står öde och tom. Rådande coronapandemi har dock inte hindrat Västanå, som i år levererar julstämning digitalt.

Skådespelaren Jacob Hultcrantz Hansson har stått på Berättarladans scen sedan 20 år tillbaka och vet vad han talar om när det gäller att möta en trogen publik och hur en premiär brukar kännas.

Helgens premiär av Västanå Jul är dock inte riktigt vad han är van vid. Det är en ny erfarenhet  som gör det lite svårt för honom att beskriva vad det är publiken får den här gången.

– Det är ju inte riktigt en föreställning. Det är mer av en konsert men det är inte heller en konsert, för det är mer som en avfilmad konsert men... Den är väldigt speciell, det är ett helt nytt verk på något vis.

Musiken är delvis traditionella julsånger som fått den folkliga stinnerbomska prägeln. Musiken är komponerad av Magnus och Sophia Stinnerbom och deras musiker. I den 45 minuter långa konserten medverkar även välbekanta skådespelare som Hanna Kulle och Daniel Agorander.

I klippet berättar Jacob Hultcrantz Hansson mer om Västanå Jul och hur musiker och skådespelare skapat julstämning för sin publik digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.