Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det blir mer ordning i processen, säger Lena Lindeman. Foto: Region Värmland

Digitalt verktyg effektiviserar smittspårningen i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

En smittspårningsapplikation introducerades under förra veckan och har gett regionen stora tidsvinster i arbetet. Nu samarbetar man med Folkhälsomyndigheten för att verktyget ska kunna införas även i andra regioner.

Region Värmlands IT-avdelning vidareutvecklade applikationen utifrån ett ärendehanteringssystem, som ursprungligen kom från Region Skåne.

De integrerade nya funktioner i systemet, som underlättat både smittspårningsprocessen och överföringen av information till Smittskydd Värmland. 

– Vi hoppas att verktyget gör att vi snabbare kan se kluster och förvarna när smittspridning är på gång vid en viss plats, säger smittskyddssjuksköterska Ann Mari Gustavsson.

Svårt att få tag på berörda personer

Lena Lindeman är smittspårare och uppskattar att ärenden tar ungefär hälften så lång tid med applikationen, men påpekar att mycket tid ändå går åt till att få tag på folk. Många svarar inte på 010-nummer, och loggar inte in snabbt för att läsa meddelanden i 1177.

– Ju snabbare vi får in och ut information, desto bättre, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet