Uppdraget att flytta 500 kilo fisk misslyckades – ingen vitfisk fastnade i näten. Foto: Frida Ingemarsson SVT

Hopp om lösning på fiskmysteriet i Karlstad – med eDNA-test

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommuns planer på att flytta 500 kilo vitfisk från Sundstatjärn till Klarälven nyligen gick inte riktigt som planerat. Inte en enda småfisk fångades under en dag. Nu hoppas man att eDNA-tester i vattnet ska lösa mysteriet med den försvunna fisken.

För att förbättra vattenkvalitén och minska algblomningen i Sundstatjärn planerade Karlstads kommun att genomföra en omfattande flytt av fisk den 28 april. Det skulle bli den tredje stora fiskflytten i raden. 2017 flyttades 1,5 ton fisk och 2019 500 kilo.

Det är så kallad vitfisk som ska flyttas, mört, abborre och sutare som bökar i bottensedimetet och frigör fosfor som i sin tur bidrar till algblomning i tjärnet. I år hade man tillstånd att flytta 500 kilo fisk, men det enda som fastnade i näten på  man var på jakt efter fångade man bara en handfull gäddor, några stora sutare och en ruda.

– Det var helt klart oväntat, säger Martin Andersson-Li, sötvattensbiolog på företaget AquaBiota som anlitats av kommunen för reduktionsfisket.

Mysteriet kan lösas med hjälp av enviromental-DNA

Var är fiskarna då? Ja, Martin Andesson-Li har två teorier: De kan ha sökt skydd i vassen eller så har det tidigare reduktionsfisket minskat beståndet avsevärt. Svaret hoppas man få med hjälp av så kallat enviromental-DNA, eDNA. Man gör helt enkelt ett DNA-test på Sundstadstjärn.

– Vi har tagit prover på tio platser runt och i Sundstatjärn och de är skickade till London för analys,säger Martin Andersson-Li.

I klippet ovan berättar Martin Andersson -Li mer om eDNA.

Provsvaren väntas komma om fyra veckor och innan dess görs inga nya försök att reduktionsfiska.

De tomma fiskenäten har även väckt förvåning på kommunen.

– Vi är överaskade och avvaktar provsvaren från eDNA-analyserna, säger Catharina Knutsson kommunekolog i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.