Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen, DO. Foto: Hans Alm

DO: ”Det är en bedömning man måste göra från fall till fall”

Publicerad

Diskrimineringslagen ska förhindra att funktionshindrade stängs ute från en verksamhet på grund av bristande tillgänglighet. Men exakt vad som gäller i fallet med Henning Fällman och simhallen i Årjäng kan diskrimineringsombudsmannen inte svara på i nuläget.

– Det är det vi tittar på om någon gör en anmälan, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen, DO.

De krav som ställs på en verksamhet framgår av olika lagar. I fallet med simhallen i Årjäng kan det handla bland annat om bestämmelser i plan- och bygglagen. Men om Årjängs kommun har brustit i det aktuella fallet med Henning Fällman, vars enda alternativ är att byta om i damernas omklädningsrum, det vill Diskrimineringsombudsmannen inte gå in på.

– Det vi kan säga är att om man inte lever upp till de skyldigheter man har för att vidta åtgärder för tillgänglighet, så kan det vara en form av diskriminering, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Utgår från den enskilde

Om DO får in en anmälan om bristande tillgänglighet, och de bedömer att en tillsyn behöver göras, tittar de först på om det finns krav på tillgänglighet i någon lag eller författning. Sedan görs en bedömning om verksamhetsutövaren har brustit i förhållande till kraven. DO tar också hänsyn till bland annat de ekonomiska och praktiska förutsättningar som verksamhetsutövaren har.

– Så det är en bedömning man måste göra från fall till fall. Man måste också utgå från den enskilde, säger Clas Lundstedt.

Förändrade krav

Simhallen i Årjäng byggdes 1974 och kraven på tillgänglighet har förändrats sedan dess.

Kan kommunen komma undan med att säga att de inte hade möjlighet att påverka hur det är utformat idag?

– Svårt att säga utan att ha tittat på den faktiska situationen, så jag kan inte uttala mig om ifall man har brustit eller inte. Men om vi får in en anmälan som berör bristande tillgänglighet och bedömer att det finns anledning att göra en tillsyn, då är det en av sakerna vi tittar på.

Läs mer: Diskrimineringslagen

Diskrimineringslagen:

Bristande tillgänglighet omfattas av diskrimineringslagen. Det innebär att den som utövar en verksamhet ska vidta åtgärder för att se till att den som är funktionshindrad kan delta i verksamheten på samma sätt som en person som inte har ett funktionshinder. Kraven som ställs på verksamhetsutövaren ska vara skäliga utifrån de krav som finns på tillgänglighet i lagar och författning, men också med hänsyn till till exempel ekonomiska förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.