• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats i Upplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Döda människokroppar ställs ut i Karlstad Foto: SVT

Döda människokroppar ställs ut i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad
Den, för en del, kontroversiella utställningen ”Real Human Bodies” med döda konserverade människokroppar och kroppsdelar öppnade i Karlstad idag. Men den ansvarige utställaren från Tyskland ser det bara som att han tar betalt för en anatomilektion.

– Alla kan se maskinen människan, vad som finns inuti oss, hur fascinerade det är, säger den utställande arrangören Hubert Huppertz från Tyskland.

Han säger att utställningen kan göra nytta. På utställningen finns två par lungor som besökarna kan fylla med luft. En del som har sett en rökares lunga har slutat att röka.

I klippet kan du se mer av utställningen.

”Väldigt intressant”

En rökares lunga är kanske inte någon trevlig upplevelse men de första besökarna på utställningen Real Human Bodies som turnerar i Sverige just nu verkade mest tycka att utställningen med döda dissekerade och konserverade kroppar var en spännande upplevelse.

– En bisarr upplevelse att vara här men det är väldigt, väldigt intressant just för att döden kan vara tabu för många och det här känns så viktigt att se, hur faktiskt vi människor är och hur vi ser ut. Det var häftigt att se det, tyckte besökaren Camila Guerra.

Ser inget etiskt problem

Hubert Huppertz ser inte något etiskt problem med utställningen och säger att kropparna kommer från ett donationsprogram i USA.

– Människor skriver på för donationsprogrammet för forskning och undervisning i anatomi, så det vi har gjort här är som en anatomilektion. Jag tycker det är okej, menar Hubert Huppertz.

Huppertz har tänkta att fortsätta med utställningen på olika platser i Sverige en bit in på nästa år. Han har fått låna kropparna i fem år och sen ska de lämnas tillbaka till det medicinska institutet i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer