Lastbilschauffören åtalas nu för dödsolyckan på E45 i Grums kommun. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Dödsolyckan på E45 i Grums: Nu åtalas lastbilschauffören

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschauffören som har suttit häktad misstänkt för att ha orsakat dödsolyckan i Grums, åtalas nu för bland annat vållande till annans död, grovt rattfylleri och smitning från trafikolycksplats.

Enligt stämningsansökan ska mannen ha kört mot färdriktningen vid flera tillfällen och förtärt alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans blod uppgått till två promille.

Det var i december som olyckan inträffade på E45 i Grums kommun. En man i 50-årsåldern omkom och en kvinna i 20-årsåldern skadades svårt. Lastbilschauffören körde mot färdriktningen när olyckan inträffade och kolliderade med en mötande personbil.

Lastbilschauffören har suttit häktad sedan mitten på december. De punkter som han nu åtalas för är vållande till annans död, grovt brott, vållande till kroppsskada, grovt brott, grovt rattfylleri, smitning från trafikolycksplats, grovt brott och grov vårdslöshet i trafik, enligt stämningsansökan.

Mötande körbana

Mannen ska ha kört i ett kraftigt alkoholpåverkat tillstånd och vid flera tillfällen framfört lastbilen på mötande trafiks körbana.

”Samtliga brott är att anse som grova eftersom XX genom ovanstående agerande sammantaget förfarit grovt oaktsamt, visat en uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom, har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag samt då han varit påverkad av alkohol i en situation där det krävts särskild uppmärksamhet och skicklighet”, skriver åklagare Per Svensson i stämningsansökan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från olycksplatsen och hör polisen berätta om hur olyckan gick till. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Texten uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer