Dömd för förskingring

Uppdaterad
Publicerad
Miljöpartisten Ragnar Mensner dömdes idag till villkorlig dom för grov förskingring. Mensner ska dessutom betala skadestånd till dödsboet efter den kvinna han var förvaltare hos på 131 941 kronor plus ränta från maj 2009.

Villkorlig dom

Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff men tingsrätten ansåg att villkorlig dom fick bli påföljden för Mensner. Han erkänner gärningen och har tidigare inte varit dömd för brott. Tingsrätten bedömer också att det saknas anledning att tro att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

Var som förväntat

Och så här kommenterar Ragnar Mensner (MP) domen:

– Man kunde inte hoppats på nåt bättre, om man säger så. Det var som förväntat, säger Ragnar Mensner till Värmlandsnytt.

Hur tänker du göra med dina politiska uppdrag nu?

– Jag har ju tagit timeout från de flesta och nu ska jag fundera på de som jag har kvar.

Tänker du sitta kvar?

– Jag ska tänka lite och rådgöra med andra.

Vad tror du de tycker i partiet?

– Det är både och det. Det finns några som tycker att jag ska ”stå på” andra tycker att man borde dra sig undan. Jag ska ta några dagar och fundera, säger Ragnar Mensner.

Svårt med ekonomin

Vid rättegången som hölls tisdagen den 5 februari medgav Mensner att han använt pengarna till att betala egna räkningar.

– Jag var lite optimistisk. Trodde att jag skulle få min pension från Norge och jag hade det svårt med ekonomin, berättade Ragnar Mensner.

Åtalet gäller grov förskingring. I sitt uppdrag som förvaltare skötte han ekonomin åt en granne. Enligt åklagare Kurt Runhäll är brottet grovt och det rör sig om en stor summa. Enligt Runhäll har Mensner betalat sina egna elräkningar med grannens pengar. Han klarade inte av att betala räkningarna till Fortum och fick strömmen avstängd till sin fastighet. Pengarna tog han ut från kvinnans konto. Mensner polisanmäldes av Arvika kommun som fick misstankar efter att han misskött redovisningen.

Vargarna har jagat mig

– Det har varit ett helvete, sa Mensner i samband med rättegången. Vargarna har jagat mig, de har skrivit spaltmeter om mig. Det har inte varit några propotioner.

Han berättar att han blivit trakasserad bland annat via telefonsamtal på kvällarna.

– När det här är över hoppas jag kunna leva normalt igen.  

Vid rättegågen kom det fram att han besökte en granne tre gången om dagen,  bar in ved, eldade och gick ut med hunden. Körde grannen till sjukhus flera gånger. 

– Jag har inga ursäkter för det jag har gjort. Men jag gjorde mitt bästa för att hjälpa en gammal granne och jag har inte fått ett öre i ersättning.

Åklagare Kurt Runhäll yrkade på fängelsestraff.

– Jag kommer inte att överklaga. Han är dömd för brottet, jag är nöjd med det, säger Kurt Runhäll till Värmlandsnytt.

Mer om Mensner: Vägrade ta timeout efter polisanmälan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer