Försvarsadvokat Bertil Moreau anser att domen är felaktig och kommer överklaga det unika målet. Foto: SVT

Dömd 15-åring överklagar unikt A-traktormål

Publicerad

I ett unikt mål rörande en ung man och en snabb A-traktor dömdes 15-åringen för olovlig körning. Men eftersom han inte gjort ett fysiskt ingrepp i själva fordonet så anser försvarsadvokaten att domen är felaktig.

Det var första gången som en domstol prövade om det är tillåtet att manipulera fordonets elektroniska hastighetsregulator utan att göra några faktiska förändringar av själva fordonet. Rättegången i början av februari var på så vis ett unikt fall som slutade med att 15-åringen dömdes för olovlig körning mot sitt nekande.

Tingsrätten menade att den unga mannen hade genom sitt brukande av fordonet använt en metod som gör att hastighetsbegränsningen inte fungerar som den ska och har därmed manipulerat spärrfunktionen.

Nu kommer 15-åringens försvarsadvokat Bertil Moreau överklaga domen, skriver NWT.

– Jag kommer lämna in överklagan den här veckan. Jag tycker domen är fel och min klient har fått tillbaka fordonet som rullar på vägarna fortfarande, säger Moreau till tidningen.

A-traktorn kunde rulla i 78 kilometer i timmen, mer än dubbelt så snabbt som lagstadgade 30 kilometer, efter att 15-åringen testat ett knep. En civilpolis satte stopp för resan på E45 mot Sunne i maj i fjol.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag tycker det är ett väldigt märkligt åtal det här, säger advokaten Bertil Moraeu. Hör mer om rättegången i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer