Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se

Dömdes för rån mot företagare – två överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga män från Södertälje dömdes i september för det grova rånet mot en känd Karlstadsföretagare. Två av dem överklagar nu domen. Även åklagaren överklagar och menar att fängelsestraffen bör bli längre.

Det var den 4 april som tre maskerade och beväpnade män trängde sig in i hemmet hos en av länets mest kända företagare.

Värmlands tingsrätt har fått in överklaganden från två av advokaterna, som vill att deras klienter frikänns.

De två männen, 19 år gamla, håller fast vid sina historier om vad som hände den dagen då rånet skedde.

Företagaren bands med kablar och han rånades på 230 000 kronor och en guldklocka värd 60 000 kronor. En granne, som är släkt med företagaren, blev också misshandlad när han kom in och försökte ingripa mitt under rånet.

Kort efter rånet grep polisen en trio misstänkta i Kristinehamn efter en biljakt och delar av stöldgodset fanns i bilen.

Värmlands tingsrätt dömde en 21-åring och två 19-åringar till fängelstraff. Tingsrätten menade att det är bevisat att alla tre är skyldiga.

Den äldste dömdes till fyra år och sex månaders fängelse för grov misshandel, olaga frihetsberövande, grovt rån, grovt övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott.

De två 19-åringarna dömdes för samma brott men straffet blev tre år och nio månaders fängelse vardera.

Även åklagaren Per Svensson har lämnat in ett så kallat anslutningsöverklagande i vilket han yrkar på längre fängelsestraff för 19-åringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.