Harald Cohén hoppas få diskutera många frågor med kardinal Anders Arborelius Foto: SVT

Domprosten vill samarbeta med katolska kyrkan

Publicerad

Domprosten i Karlstad vill samarbeta kring samhällsfrågor med den katolska kyrkan. Bland annat för att minska klyftorna mellan människor i samhället.

Han ska ta upp ett antal politiska frågor med den katolska kyrkans kardinal Anders Arborelius, som besöker Karlstad på söndag.

– Det känns angeläget att få samtala om de klyftor som ökar i samhället och att resonera om hur vi ska jobba tillsammans som kyrkor för att skapa ett bättre, mer kärleksfullt samhälle, säger Harald Cohén, domprost i Karlstad.

Vill prata om miljöfrågan

Han säger att kyrkorna också skulle kunna samarbeta med insatser mot miljöförstöringen.

– Uppgiften för oss som kyrkor idag, vilka är det? Vad är mest angeläget? Det kan handla om hur vi tar hand om vår värld, säger Harald Cohén.

Att det handlar om politiska ställningstaganden ser han inte som något problem.

– Jag vill att kyrkan ska finnas med i samhället, det behöver inte vara partipolitiskt men många samhällsfrågor är politiska och då ska vi som kyrka inte vara rädda att svara på de frågorna.

Håller högmässa med kardinalen

Det är de kristna kyrkorna i Karlstad, det så kallade ekumeniska rådet,  som tar emot Anders Arborelius som för första gången som kardinal och biskop i katolska kyrkan besöker Karlstad.

I ekumeniska rådet finns flera av svenska kyrkans församlingar med liksom pingstkyrkan, korskyrkan och katolska kyrkan.

Den katolska kyrkan, som har cirka 700 medlemmar i Värmland, ska på förmiddagen hålla en högmässa med kardinalen.

På eftermiddagen blir det en gemensam ekumenisk gudstjänst i domkyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.