Foto: TT

Domstol stoppar falsk trafiksajt

Uppdaterad
Publicerad

Den falska trafiksajten trafikenheten.se har stoppats med omedelbar verkan av patent- och marknadsdomstolen. Tusentals konsumenter har misstagit webbplatsen för Transportstyrelsen och betalat för tjänster som är gratis.

Konsumentombudsmannen, KO, stämde nyligen företagaren bakom trafikenheten.se efter att många anmält företaget till Konsumentverket.

– KO är förstås nöjd med att domstolen delar vår syn på den här verksamheten och nu sätter stopp. Många konsumenter har vilseletts, säger Carolina Andersson, processråd för KO i ett pressmeddelande.

Betalat i onödan

Det som hänt är att många har tagit miste när de googlat på den tjänst de behövt göra, till exempel som att ställa av ett fordon. De har då kommit till ett beställningsformulär på webben, som i det här fallet trafikenheten.se står bakom istället för att komma till myndigheten som sköter ärendet.

Den som då inte uppmärksammat misstaget har fått betala för tjänster som vanligtvis är gratis.

Stoppats i väntan på dom

Patent- och marknadsdomstolen har nu stoppat företagarens verksamhet i väntan på dom. Domstolen har utfärdat ett så kallat interimistiskt beslut, där varje punkt är kopplat till ett vite på en miljon kronor.

KO har även den senaste tiden sett allt fler falska webbsidor florera på nätet och Carolina Andersson är orolig över det här:

– Vi är oroade över utvecklingen där webbplatser kan se ut som myndigheter, och det är otydligt vem eller vilka som står bakom och vad de tar betalt för. Som konsument kan vara lätt att ta miste när man googlar på en tjänst, säger hon.

Förbjuden att marknadsföra

Sedan det här beslutet kom har webbplatsen försvunnit från nätet. Företagaren bakom sajten är också förbjuden att marknadsföra trafik- och fordonstjänster som ger konsumenter intryck av att det är en myndighet som står bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.