Det planerade bygget. Foto: Karlstad kommun

Domstol stoppar höghusbygge på Sundsta

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen upphäver stadsbyggnadsnämndens beslut om ny detaljplan för Sundsta torg i Karlstad.

Det handlar om sju byggnader med upp till 17 våningsplan som planeras att byggas på Sundsta som i dag består av relativt låg bebyggelse.

Domstolen håller med de bostadsrättsföreningar som överklagat detaljplaneärendet. Den 21 september 2016 antog stadsbyggnadsnämnden den nya detaljplanen men frågan borde ha prövats av kommunfullmäktige och inte enbart av stadsbyggnadsnämnden, menar rätten.

– Lite överraskande är det. Vi har fattat mycket större beslut än det här och om vi är överens i nämnden så brukar vi inte tycka att det är principiellt intressant för fullmäktige att ta den frågan, säger Håkan Holm Alteblad (S), 1:e vice ordf Stadsbyggnadsnämnden

Nu ser domstolen det annorlunda. Hur ser du på det?

– Då får vi göra om det. Vi får ta ett nytt beslut i stadsbyggnadsnämnden och sen ta det vidare till fullmäktige

Mark- och miljödomstolen skriver i sin dom att detaljplanen innebär att riktvärden för buller kommer att överskridas och att det kommer bli mycket besvärande skuggningar och insyn. Dessutom kommer det att bli ett torg där det nu finns en central vägkorsning.

Sammanfattningsvis, menar domstolen, är detaljplanen så viktig att den inte får antas av stadsbyggnadsnämnden på delegation och beslutet upphävs därför.

– Det som blir konsekvensen av överklagan är att det tar mycket längre tid men det blir precis som vi vill sen ändå i slutändan. Något annat skulle vara väldigt märkligt, säger Håkan Holm Alteblad (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.